Водоснабдяването в София не може да съществува на ръба

Мисия София

04-06-2013, 14:57

Снимка:

sxc.hu

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Мащабните ремонти на "Софийска вода" са заради обновяване на резервоар "Лозенец"

Водоснабдителната система на София не може да продължава да съществува на ръба. Това каза пред "Фокус" Станислав Станев – директор "Експлоатация" в "Софийска вода", по повод ремонтните дейности и прекъсването на водоснабдяването в голяма част от центъра на столицата утре.
"Столичани забелязват, че "Софийска вода" през последните няколко месеца започна мащабни ремонти на водопроводната система. Причина за това е, че се налага основен ремонт на резервоар "Лозенец" през юли. Ако не се извърши предварителната подмяна на спирателни кранове и довеждането на питейна вода от другите стратегически водопроводи, голяма част от София трябва да остане без вода за месец", заяви Станев.

Резервоарът има вместимост 17 000 кубически метра вода.

Той обясни, че планираните дейности са подготовка на системата, за да стане възможен ремонтът на резервоара, без да се създават проблеми на домакинствата.

До тези засилени ремонти се стига, защото в края на миналия век преоразмерената мрежа на София започва да аварира, обясни още той. "Вместо основни ремонти и поддръжка, тогавашното общинско ВиК прибягва до временни решения и изолира от системата първия от трите стратегически водопроводни рингове на столицата. За доброто състояние на съоръженията, е необходимо да се върне първоначалният инженерен замисъл за функционирането на системата", каза Станислав Станев.