Художници творят за Пловдив Европейска столица на културата

Мисия Пловдив

04-06-2013, 14:26

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Пленерът по живопис "Пловдив - от Твореца Сътворен" продължава до 11 юни

Седем от деветимата художници, участващи в симпозиума “Пловдив – от Твореца Сътворен”, представиха накратко идеята на събитието. Специалната пресконференция се състоя в хотел Лайпциг Пловдив.

Пленерът по живопис продължава до 11 юни. Целта му е популяризирането и културното развитие на град Пловдив като кандидат за Европейска столица на културата на 2019г.

Събития от такава величина спомагат за обогатяване на културния и обществен живот на пловдивчани. Инициативата е на Ротари клуб Пловдив Пълдин. Организацията за събитието в града на тепетата се ръководи от художника Матей Матеев.

По време на симпозиума художниците ще рисуват живописни картини, вдъхновени от красотата на Пловдив. Част от творбите ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел, средствата от които ще бъдат дарени на нуждаещи се.

Творците, които ще вземат участие в симпозиума, все още нямат ясна представа какво и къде ще рисуват. Както е обичайно при хората на изкуството, всичко става внезапно и непринудено.

Никола Манев, Румен Нечев, Вълчан Петров, Кольо Карамфилов, Станимир Видев, Тигран Сукиашян (Армения), Владимир Якобчук и Мария Квиклис (Санкт Петербург), както и студентката по живопис в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство - Пловдив – Дарина Илиева, ще се включат в симпозиума “Пловдив – от Твореца Сътворен” и ще оставят своята следа в историята на изкуството.

Всички художници трябва да подкрепят своя град и да продължават да създават духовност около себе си, каза в заключение Матей Матеев.

Изложбата на първия симпозиум по живопис в Пловдив ще се проведе на 10 юни от 19, 00 ч. в Галерия “Червеното пони” в Стария град. Заповядайте!