Приеха Областната стратегия за развитие на област Стара Загора 2014-2020

Новините

04-06-2013, 14:31

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Проектът на стратегията е разработен от Националния център за териториално развитие ЕАД

Под председателството на областния управител Недялко Недялков в сградата на областна администрация се проведе Областен съвет за развитие.


Основният акцент бе представяне, обсъждане и приемане на Областната стратегия за развитие на Старозагорска област за периода 2014-2020 година. Проектът на стратегията е разработен от Националния център за териториално развитие ЕАД и дава ясна представа за визията, целите, приоритетите и мерките за развитие на област Стара Загора за периода 2014-2020г. Всички анализи и заключения в документа се основават на данни от официални източници, актуални изследвания и разработки, които Областна администрация Стара Загора е изискала и обобщила.


Арх. Стойчо Мотев - Представител на „Национален център за териториално развитие„ ЕАД запозна членовете на областния съвет за развитие със стратегията, като за целта бе подготвена обширна презентация. Според синтезиран анализ, част от слабите страни на областта са демографски колапс – отрицателен прираст, силно застаряване, депопулация; Остаряло оборудване и технологии, ниска конкурентоспособност; разминаване между предлагана и търсена квалификация в пазара на труда; Неизползван потенциал на аграрната наука и практика в областта; Влошаващо се състояние на общинската и третокласната пътна мрежа; Амортизирана водопроводна мрежа и високи загуби на вода; Неоползотворен туристически потенциал и др. За щастие, освен негативи, област Стара Загора може да се похвали и с положителни страни, част от които са: Балансирана, многоотраслова структура на икономиката; Добра бизнес инфраструктура – финанси, консултантски фирми, бизнес асоциации; Агроекологичен потенциал за разнообразно и високо-ефективно земеделие; Университетски център - научни звена и специалисти в аграрния сектор; През територията на областта преминават ОЕТК №8, №9 и №4; добра ТИ - транспортна, комуникационна, енергийна; Летищен комплекс с възможност за връщане в експлоатация; Рязко намаляване на въздушното замърсяване от “Марица-Изток”; Развита селищна мрежа с изявен център, добра достъпност.

Във втора точка от дневния ред бе представен Годишния доклад за изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги на област Стара Загора за 2012 г.
И двата документа бяха приети с пълно единодушие от членовете на областния съвет за развитие.


На 28 Май т.г. стратегията бе представена и приета и на заседание на Регионалния съвет за развитие на Югоизточен регион, което се проведе в Сливен.