Градят лъчетерапевтичен комплекс за 10 млн. лв (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

04-06-2013, 15:14

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Новите апарати за лечение ще приемат пациенти през 2015 г.

Изграждането на нов модерен лъчетерапевтичен комплекс на стойност близо 10 милиона лева стартира в пловдивския Комплексен онкологичен център. Първа копка на прокета направи кметът Иван Тотев.

Проектът включва изграждане на бункери за 2 лъчетерапевтични уредби, компютърен томограф и друга модерна апаратура за лечение. Строежът е с обща площ близо 1600 кв. м. Стените обаче ще са дебели 1 метър с вградени в тях  плътни метални плочи, които да спират лъчението.

Изпълнителят е Главболгарстрой. Срокът за изпълнение е до края на 2014 г. Проектът е на обща стойност от близо 10 милиона лева. От тях 8,5 милиона лева са осигурени по Оперативна прогрма "Регионално развитие". Те ще бъдат ползвани за закупуването на модерното оборудване. Съфинансирането от страна на Община Пловдив е близо 3,5 милиона лева, които пък са за строежа на бункерите.

Това е една от най-важните първи копки, защото има пряко отношение към живота и успешното лечение на хората. Онкодиспансерът в Пловдив е най-големият в България. Той обслужва пациенти от Смолян до Бургас и е много важно да се модернизира, заяви кметът Иван Тотев. Той посочи, че общината е осигурила своята част от парите по програмата “Флаг“ при годишна лихва от 0,3 процента.

С изграждането на база за лъчетерапия не само ще улесним болните, но и ще затворим цикъла на лечение, коментира главният счетоводител на диспансера Красимир Тодоров. По думите му годишно през здравното заведение преминават 12 000 души, като броят им непрекъснато нараства, а възрастта на пациентите пада.