Германски сицилианец превръща Пловдив в своя сцена

Пловдив Лайф

04-06-2013, 15:14

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ню класик арт пианист Давиде Мартело е в града по покана на „Пловдив 2019“

Германският ню класик арт пианист Давиде Мартело, автор на проекта “Klavierkunst”, гостува на Пловдив по покана на „Пловдив 2019“ в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата. Талантливият младеж със сицилиански произход откри серията си безплатни концерти на открито с изпълнения на централния площад пред бившия Партиен дом в града.

Тази вечер Мартело ще свири на пл. „Стефан Стамболов“ пред общината, а информация за останалите концерти може да се намери на Фейсбук страницата на „Пловдив 2019“.

Целта на Давиде, който не понася свиренето в затворено помещение и на сцена, е да прави изкуството си в открити и дори нетрадиционни пространства, които обича да променя чрез музиката си. Затова младият талантлив германски музикант ще свири също на места като Небет тепе, Гребната база, кв. „Столипиново“ и други. Едно от най-нестандартните места, които Давиде си хареса в Пловдив, е кръстовището на Сточна гара. Идеята му е да посвири там на свечеряване, осветяван от фаровете на автомобилите, изчакващи светофара. Изкуството е за всички, които искат да му се насладят, без да е необходимо непременно да ходят в оперната или театралната зала, казва авторът на Klavierkunst.

Давиде превозва черния си електрически роял съвсем сам в специално оборудвано закрито ремарке, което му позволява със собствени сили да пренася ценния инструмент, където пожелае.