"Лумос" започва работа с предизвикателното поведение на деца

Мисия Добрич

04-06-2013, 15:59

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Обучават 25 специалисти

Добричка област е включена в Програма за работа с деца с увреждания, които имат  предизвикателно поведение, чрез фондация „Лумос”. Дейностите ще обхванат Дома за медико-социални грижи за деца и Центровете за настаняване от семеен тип в Добрич, както и Дома за деца с умствена изостаналост и Дневния център за деца с увреждания в Крушари.

От днес фондацията започва обучение на 25 специалисти от социалните институции, които ще придобият умения да наблюдават и регистрират агресивните прояви и в екип да обмислят подходи как да минимализират такова поведение, каза на пресконференция Бисер Спиров, ръководител на направление „Обучение и развитие” във фондация „Лумос”.
Грешно е да се смята, че предизвикателното поведение на детето е следствие просто от увреждането му, то е реакция на определен тип предизвикателна среда, в която то е принудено да живее. Предизвикателното поведение всъщност е послание на детето, което не може да общува пълноценно и е начин да разкрие страданието си, допълни  експертът.

Събраната информация впоследствие ще бъде анализирана, след което ще се обмислят и конкретни подходи към всяко дете. С тях ще работят и двама клинични психолози - консултанти на фондация „Лумос”, които периодично ще идват в региона.