Продават отровни марули на пазар в Пловдив

Мисия Пловдив

04-06-2013, 19:37

Снимка:

business.actualno.com

Автор:

Ели Куманова, Стандарт

Всичко от Автора

Марули, пръскани със забранени препарати, са били засечени на един от пазарите

Засякоха отровни марули на пазар в Пловдив. Проверката е назначена от Българската агенция по безопасност на храните и е била насочена към употребата на препарати за растителна защита. Става дума за мониторинг на БАБХ за остатъчни количества от пестициди в пресните плодове и зеленчуци. Салатата продавала производителка от хисарското село Беловица, предаде Стандарт.

След като била засечена опасната стока на пазара, стопанката прикрила следите си, като изкоренила всичките си насаждения. Така на място в селото инспекторите не намерили нищо. Наглата продавачка дори се опитала да прехвърли вината на съседа си по сергия, като обявила, че отровните марули са негови.

След като взели проба от зеленчука на мъжа обаче инспекторите установили, че неговата стока е чиста. Марулите, които са обявени за отровни са били пръскани с беномил, който от 2002 година е забранен за употреба с европейска заповед. Той се отнася към токсичните вещества с летална доза при плъхове и зайци - 5000 мг и висока токсичност при вдишване. Преди забраната му той е бил разрешен за употреба единствено за борбата с мана при ръж, овес и ечемик, но не и при листни зеленчуци. В хисарските марули имало още остатъци от карбендазим, също позволен единствено при житни, рапица, захарно и кръмно цвекло и царевица. Най-страшното според специалистите е, че забранените препарати не остават следи във вкуса на салатата и няма как човек да разбере, какво консумира.