Бургас първенец по нови центрове за деца, стават 9 до октомври

Мисия Бургас

05-06-2013, 10:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

До няколко месеца и последните деца от интерната може да бъдат изведени и той да бъде закрит

Общо 9 центъра от семеен тип за настаняване на деца без родители се очаква да има в Бургас до октомври.

Това съобщи за Burgasutre шефката на общинската дирекция "Здравеопазване, социални дейности, превенции и спорт" Мая Казанджиева.    

На 26-то заседание на ОбС кметът Димитър Николов предложи изграждането на още една сграда за настаняване на децата от дома "Ал. Г. Коджакафалията".

Както Burgasutre вече писа тя ще бъде разположена в ж.к. "Меден рудник" на мястото на бившата сграда на Трета поликлиника.

В нея ще могат да влязат 8 младежи на възраст от 8 до 18 години, за които ще се грижат почти толкова социални работници. Той ще бъде четвърти поред от 2012 г. до сега.

Броят на служителите вътре е почти равен на децата, за да има индивидуална грижа за развиване на интереси, умения и завършване на средно образование, обясни Казанджиева.

В момента тече закриването на голямата институция за деца лишени от родителска грижа, в която до преди 4 години имаше около 140 възпитаници.

От миналата година по оперативна програма беше разкрит първият център от семен тип, в който са били изведени 7 деца. А от месец вече функционира втори такъв за деца от интерната, сега предстои да бъде изграден и четвърти на втория етаж в сградата на бившата Трета поликлиника.

"Ще направим така, че той да отговаря на всичи критерии, за да можем след няколко месеца да кандидатстваме пред МТСП и пред МФ за финансиране като държавно делегирана дейност, за да има устойчивост за издръжката на децата", каза Мая Казанджиева.

По думите й основната цел е в тези центрове настанените да имат лично пространство, да се научат на самостоятелни навици и да бъдат насочени, в зависимост от способности и таланти към различни области за развитие.

Всички възпитаници на бургаския интернат, които тази година ще навършат пълнолетие пък ще бъдат настанени в Защитеното жилище в центъра на града.

"Много се надявам по този начин след няколко месеца в общинския съвет спокойно да бъде предложено закриването на интерната", каза още Казанджиева.

Същевременно по програма "Регионално развитие" се играждат други пет центъра от семеен тип, които ще бъдат главно за деца с увреждания.

С разкриването на толкова много заведения, предлагащи социални услуги Бургас се нарежда на челно място в страната по предоставяне на този вид услуги.