12 заболели от марсилска треска в Бургаско досега

Животът

05-06-2013, 06:20

Снимка:

struma.com

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Кърлежите най-често стават причина за заразяване. Вижте съвети от РЗИ как да се пазим

12 случая на заболели от марсилска треска са регистрирани в регионалната здравна служба от началото на годината до края на май, съобщиха оттам.

За м.г. общо случаите са 31, а с 1 повече през 2011-а.

Марсилската треска или средиземноморска петниста треска е eдно от най-разпространените заболявания, предавани чрез кърлежи. Тя е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието.

Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата на окото и при размачкването му с пръсти, обясняват специалистите.

В повечето случаи на мястото на кърлежовото ухапване се развива тъмно петно, което представлява малко уплътняване на кожния участък, покрит с неболезнена твърда коричка.

Инкубационният период на марсилската треска е от 6 до 10 дни. Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39-40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация.

От третия до петия ден от началото на заболяването се появява характерен петнист обрив, който започва от крайниците и постепенно се разпространява по тялото. За окончателна клинична диагноза е необходимо и лабораторно потвърждение. За доказване на специфичните антитела се изследват две серумни проби една – в началото на заболяването и втора – 15 дни по-късно. Стандартният режим на лечение включва 7-10 дневен антибиотичен прием по лекарско предписание.

За предпазване от ухапване на кърлежи от РЗИ съветват:

Плътно прилепнали към краката и ръцете дрехи при работа на открито.

При разходки сред природата да се предпочитат утъпкани и лишени от буйна растителност места.

Откритите части на тялото да се намазват с отблъскващи кърлежите репеленти.

След престой на открито да се извърши щателен оглед на дрехите и тялото за наличие на кърлеж.