Българският в 4-и клас най-зле от 7 години насам

Най-доброто от печата

05-06-2013, 05:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В теста вече има повече отворени отговори

Резултатите по български език и и литература от миниматурата в 4-и клас са най-ниски от 7 г. насам. Това показа анализът, представен в министерството на образованието.

Данните наистина са такива, но форматът на изпита бе променен, в теста вече има повече отворени отговори, обясни Евгения Костадинова, шеф на дирекцията за средно образование.

Най-много е затруднил четвъртокласниците въпросът "Защо вълкът поискал да изяде катерицата". Отговорили са едва 60,2%. 86,7% обаче са дали верен отговор на въпроса коя дума е синоним на весели - безгрижни, глупави или плашливи.

Най-високите постижения по български език има при задачи, зададени по познат начин и свързани с автоматизирани знания и умения, обясниха експертите. Трудности са срещнали обаче при откриване на нравствените послания в творбата, при тълкуването на поведението на героите, при аргументиране на личния избор и доказване на собственото мнение.

Изпита са държали 59 637 ученици от 1871 училища. С теста по български език и литература са се справили 67,05% от явилите се четвъртокласници.

Най-добре на миниматурите в 4-и клас са се представили в Смолян и София-град, най-зле в Силистра и Добрич. Сред училищата с най-високи резултати са основното "П. Р. Славейков" във Варна и началното "Св. св. Кирил и Методий" в Ямбол.

Сред тези, които пък са на последни места по резултати, са основното училище "Христо Ботев" в Левка и основното "Г. Бенковски" във Велинград.

По математика най-лесно е било на учениците при задачите, свързани с прилагане на алгоритми за смятане. По човека и обществото не са се затруднили при задачи от областта на гражданското общество, както и свързани с възпроизвеждане на ключови исторически и географски знания. По човека и природата пък лесни са били задачите с нагледни опори.

"Резултатите от изпитите в 4-и клас не трябва да стресират децата. Целта е да се направи анализ кои са слабите и силните страни.

Изводите са важни за министерството, за директорите, учителите и родителите", коментира министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя допълни, че ще се работи допълнително с изоставащите ученици.

От днес седмокласниците могат да проверят оценките си от изпитите на сайта на министерството. Според скалата тройка се пише при 18 точки.