Общинар и ясновидец в афера "Щастливо бебе"

Най-доброто от печата

05-06-2013, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според прокуратурата има достатъчно доказателства за престъпната им дейност

Сянката на затвора виси над известния екстрасенс Божидар Караджов (29 г.) и бившия варненски общинар Ивайло Костов (30 г.) заради хитра измама, добила известност като аферата "Щастливото бебе".
За участие в престъпната схема зад решетките може да влязат и русенският бизнесмен Камен Георгиев (58 г.), 29-годишната му приятелка Десислава Иванова и студентите Георги Нейчев (22 г.) от Варна и Илиян Богданов (23 г.) от Шумен.
Шестимата бяха пратени на съд за рекет и измама. Те изнудвали Петър Петров, представител на софийската верига магазини за бебешки стоки "Щастливо бебе".
Разплитането
Съучастниците бяха арестувани на 13 март миналата година при акции в Русе и Варна. Схемата им бе разкрита след жалба на рекетирания и измамен бизнесмен Петров.
Според прокуратурата инициатор за изнудването бил ясновидецът Караджов. Неговият план бил със съучастниците си да притиснат Петров да им даде 200 000 лв. Парите искали, за да го отърват от дело за пране на пари.
Бандитите получили сумата, но поискали още 60 000 евро, за да не го разследва и т.нар. комисия "Кушлев". След това го заплашили, че ще подхвърлят дрога на дъщеря му. Тогава Петров се ожалил в полицията и рекетьорите били задържани.
Пред разследващите ясновидецът Караджов направил самопризнания. Разказал подробно за престъпния сценарий и ролите на съучастниците му.
Любопитното е, че в измамата участвали дългогодишните приятели на рекетирания бизнесмен - Камен Георгиев и Десислава.
"Петър Петров не можеше да повярва, четочно те са го лъгали. Казах му, че го мамят, и подадох заявлението в полицията", обясни в съдебната зала адвокатката на бизнесмена.
От думите стана ясно, че клиентът я потърсил за помощ, след като получил телефонно обаждане от мъж, представил се за магистрат. Той го призовал да се яви във Варненската районна прокуратура, за да не бъде арестуван.
Петров веднага звъннал на адвокатката си, а тя от своя страна се обадила на представилия се за магистрат. Още тогава се сторило, че има нещо гнило и предупредила Петров да не ходи никъде без призовка. Бизнесменът обаче споделил какво му се е случило пред приятелите си Камен и Десислава. Камен го успокоил, че са "много близки с главния прокурор на Варна" от ловните им излети. И търговецът решил да тръгне към Варна с Десислава.
Така схемата, разработена от Божидар Караджов, се задействала. Мъжът, представил се за магистрат, бил бившият шеф на отдел "Икономическо развитие" във варненската община Ивайло Костов, личен приятел на ясновидеца.
За да изглежда още по-реалистично всичко, на входа на Варна колата на Петър Петров била спряна от двама мъже, стоящи до "Опел Астра" със синя лампа. В ролята на ченгета се превъплътили студентите Георги Нейчев и Илиян Богданов. Двамата наели опела, наподобяващ полицейска кола, специално за случая.
Постановка
В разиграния театър се включила и Десислава. Тя била претърсена с металдетектор от мнимите ченгета и привикана в "полицейската" кола. След малко Десислава се върнала в автомобила на Петров и му обяснила, че полицаите са подслушвали джиесема му и знаят всичко за сделките му. Споделила му, че "много опасната работа" може да се оправи срещу 250 000 евро рушвет. След това обаче побързала да го успокои, че спазарила намаление. Цената можела да падне на 100 000 евро, ако веднага бъде платено капаро. Петров извадил оборота от 16 800 лв., които носел в себе си, и ги предал. На другия ден търговецът дал и останалата част.
Главоболията му обаче не секнали. Рекетьорите продължили да го натискат. Казали му, че нещата продължават да са сериозни и случаят е предаден на Комисията "Кушлев". Напомнили му също как се е опитвал да "оправи" акт в Териториалната дирекция на НАП във Варна. За да не бъде разследван произходът на парите му, изнудвачите му поискали още 60 000 евро. Докато чакали да ги получат, ченгетата влезли в дирите им и ги закопчали.
Още в хода на разследването изнудвачите върнали почти всички пари.
"Петров да докаже откъде има толкова пари и да представи данъчни декларации", настояват защитници на подсъдимите.
А магистратите предполагат, че делото дълго ще се точи заради адвокатски хватки. Оказа се, че подсъдимите имали тежки здравословни проблеми.
Болежки
На предишното заседание ексобщинарят Ивайло Костов се разболя от внезапен вирус и не се яви в съда. Оказа се, че е на лечение в клиника в курорта Св. св. Константин и Елена. За да излезе от ареста, още по време на разследването ясновидецът Караджов опита да омилостиви съда с молба за бащинство. Искал да осинови трето дете, което след развода му живеело заедно с двете му деца - на 9 и 11 години. Екстрасенсът се оплака и от чернодробно заболяване след прекарана марсилска треска. Имал и онкологично заболяване.
Камен Георгиев, който държеше допреди година с приятелката си Десислава бистро "Бутик" в Русе, пък страдал от сърдечни проблеми. Даже бил пред инфаркт в ареста от нередовно вземане на лекарства.
Така след неколкомесечен престой в килии всички задържани бяха пуснати под домашен арест.
"Има достатъчно доказателства за престъпната им дейност", категоричен е прокурорът по делото. Той смята, че схемата може да е прилагана и в други градове. Студентите помагачи признали, че преди 2 години трябвало да занесат няколко пакета до София по поръчка на ясновидеца Караджов.