Борбата срещу насилието над деца продължава

Мисия София

05-06-2013, 07:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Вчера пред Народния театър служители от ДАЗД проведоха кампания "Не посягай на децата!"

Кампания "Не посягай на децата!" за превенция на насилието над най-малките се проведе вчера пред Народния театър "Иван Вазов".

Десетки родители отидоха заедно със своите деца, за да се порадват на концерта на известни български съвременни изпълнители и да се информират за кампанията. Въпреки дъжда и техническите проблеми, концертът донесе усмивки и настроение на всички. Децата танцуваха и пяха заедно с Поли Генова, Джийсън Брад Люис, Декстър, "VOICE OF BOYS", Dj DIASS, Donna, Pavell, Luben & Ned.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов обясни, че случаите на насилие над деца стават все по-видими. Само за миналата година има 2127 случая на малтретирани деца. Най-много са случаите на физическо насилие – 780 или близо 36%, на второ място са случаите на пренебрегване като форма на насилие, на трето място са случаите на сексуално насилие и на психическо насилие. Интересен е фактът, че 73% от случаите или близо 1500 са случаи на деца, преживели насилие у дома, претърпели насилие от родителите си, от роднините си, от близки, които са ги насилвали вкъщи.

Единият начин за превенция на тези случаи е хората да сигнализират на тел. 116 и 111, другият начин е чрез програмите за превенция на насилие в училище, които са сравнително нови и все още не са популярни. Другият вариант е чрез ползването на социални услуги.

"В момента в България има 117 центъра за обществена подкрепа, в които се работи именно с проблемни семейства, които имат проблеми, в които има претърпяно насилие", каза още Каменов.

Инициативата се провежда за втора поредна година във връзка с Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Експерти от ДАЗД и различни неправителствени организации консултират гражданите по въпросите за защита и превенция на насилието върху деца.