Уникална операция на жена с две матки в "Майчин дом"

Лекарите премахнаха едната, оптимисти са, че жената ще може да ражда

28-годишна жена бе приета по спешност в “Майчин дом“ в края на миналата седмица. Но никой от докторите не бил подготвен за рядката аномалия, която тя имала – наличие на две матки.

 

Интересното в случая е, че преди години жената е имала спонтанна бременност, за щастие в “по-добрата” матка. В 3-4 лунарен месец на бременността е бил наблюдаван друг рядък феномен, при който небремнната матка изхвърлила цялата лигавица, с което е създала сериозни диагностични проблеми за наблюдаващите лекари.

 

“При сегашната ситуация, жената пристигна със силни болки, предизвикани от запушване и изпълване с кръв на дясната матка. В случая по време на менструалния цикъл едната матка се дренирала по-лошо от другата и по ретрограден път кръвта предизвиква „остър корем”, коментира ръководителя на оперативния екип доц. Божидар Славчев. “Преминахме веднага към оперативна интервенция за отстраняване. Запазихме „добрата” матка заедно с яйчниците и съм оптимист, че тяхната функционалност е съхранена и жената може да роди отново”.