Нова техника за 250 бона прави Пловдив градина (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

05-06-2013, 12:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Полагат още 13 километра капково напояване

Нова техника за близо 245 000 лева е доставена на общинско предприятие „Паркове и градини”. Това съобщи шефът на дружеството Стоян Алексиев, който лично демонстрира работата на модерната техника.

С парите е закупен мини-багер. Машината е изключително полезна за прокопаването на трасета за нови поливни системи. Предимството е, че е лека и спокойно може да работи в зелените площи, без да тъпче тревата и да оставя следи в почвата. Покупката е на стойност близо 48 000 лева.

Алексиев се похвали и с нова автовишка Мерцедес. Подемникът е много удобен, тъй като може да се разпъва не само нагоре, но и настрани. Вишката е с пазарна цена от 30 000 лв. Закупени са още 12 броя различни видове резачна техника, 16 броя косачки и 2 автоматични фрези за премахване на пънове – холандско производство. До месец ще бъдат доставени и нови самосвали с кабини, които побират по 6 човека. Това ще реши проблема с транспорта на работници, изтъкна още градинар номер 1.

С новото оборудване предстои да бъдат положени 13 километра нови системи за капково напояване с нови 15 поливни станции. Те ще са по продължението на 9 пловдивски булеварда, сред тях – бул. "България" (до Нова сграда на ПУ), бул. "Шести септември", бул. "Христо Ботев", "Никола Вапцаров", "Васил Левски" (до ТЕЦ Север), "Цар Борис III Обединител" и др. Системите трябва да са готови за срок от 3 месеца.

Ще бъдат обработени и 71 декара нови паркови площи – до църквата и блок 78А в Тракия, на улица "Георги Кондолов" и бул. "Македония" в район Южен, на улица "Бряст" в Западен. Посадени са вече 1500 нови дървета, наесен ще бъдат засадени още толкова. Предстои и акция на Сахат тепе.