Лятото е пожароопасен сезон

Новините

05-06-2013, 13:22

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Област Стара Загора с превенция и мерки за обезопасяване на горите и земеделски площи от пожари

Със заповед на областния управител на Област Стара Загора Недялко Недялков за пожароопасен сезон в горските територии в област Стара Загора е определено времето от 18 март до 17 ноември.

При организиране на борбата с горските пожари ежегодно участие вземат Областно управление и службите на Пожарна безопасност и защита на населението, Регионалната дирекция по горите, общините, както и отчасти собствениците и ползвателите на горски територии и лицата, извършващи дейности в тях. Последните трябва да поддържат постоянна бдителност и готовност с цел недопускане на запалвания и пожари в горските територии, тъй като те са едни от най-опасните и трудни за овладяване бедствия, които причиняват забележителни поражения както на горите, така и на горската фауна, селскостопанската продукция и чистотата на въздуха. Последиците остават за дълго. Статистиката показва, че основните причини за възникването на пожарите е човешка небрежност: в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 % причина за огнените бедствия е човешка дейност, било небрежност или умишлени действия.

ЗАБРАНЯВА СЕ ПАЛЕНЕТО НА ОТКРИТ ОГЪН И ИЗВЪРШВАНЕ НА ОГНЕВИ РАБОТИ НА РАЗСТОЯНИЕ ПО-МАЛКО ОТ 100 М ОТ ГРАНИЦИТЕ НА ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ, което е в нарушение на чл.137 ал.3 от Закона за горите и санкциите за нарушителите са в размер от 100 до 1 000. По време на пожароопасния сезон се забранява още изхвърлянето на горими отпадъци, които трябва да се депонират само на определените за целта места.

АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО Е "ПАЛЕНЕТО НА СТЪРНИЩА“. КАКТО И ПАЛЕНЕТО НА ОГЪН НА ОТКРИТО ВЪВ ВЕТРОВИТО ВРЕМЕ. ЗАБРАНЕНО Е ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ФАСОВЕ И НА СТЪКЛЕНИ БУТИЛКИ, КОИТО МОГАТ ДА ИМАТ ЕФЕКТА НА ЛУПА.

Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии е задължително да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Обърнато е особено внимание на контрола по почистването на тревни горими материали покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др. Всички регионални дирекции по горите към Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ продължават изпълнението на годишните си оперативни планове за опазване на горите от пожари и актуализират програмите си за действие при гасене на пожари.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ПОЖАРИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ЛЕТНИЯ ПОЖАРООПАСЕН СЕЗОН:

Изгарянето на растителни или други отпадъци, ОСОБЕНО ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ВЯТЪР, крие сериозна пожарна опасност и нерядко води до сериозни огнени бедствия. Като не рядко пострадалите са и самите лица, причинили пожара, поради бързото му неконтролируемо разрастване на големи площи.

НЕ ПАЛЕТЕ ОГЪН НА ОТКРИТО ВЪВ ВЕТРОВИТО ВРЕМЕ. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара.

В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене – съдове с вода и пясък, лопати, тупалки и др.

Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата

НИКОГА НЕ ОСТАВАЙТЕ НАКЛАДЕНИЯ ОГЪН БЕЗ НАБЛЮДЕНИЕ!

Забранено е паленето на огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращите се в съседство трайни насаждения, селскостопански сгради, вилни и жилищни постройки, горски масиви.

ПРИ ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ НА ПОЖАР В ДОМА, В ДВОРА, В ПОЛЕТО ИЛИ В ГОРАТА, ПОДАЙТЕ НЕЗАБАВНО СЪОБЩЕНИЕ НА ТЕЛЕФОН 112

В Наредба № Із-1053/19.04.2011 г. се регламентират правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. Изискванията на наредбата са задължителни за всички юридически и физически лица, собственици и ползватели на земеделски земи, както и лица, които преминават и/или осъществяват дейности в близост до тях. В Наредбата изрично се забранява в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици):

1. Паленето на стърнища и други растителни остатъци;
2. Използването на открити огнеизточници.