Турманова поема временно областна, спрягат червен депутат за поста

Мисия Бургас

05-06-2013, 14:46

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Най-коментираното име е на народният представител 2 мандата Пенко Атанасов. От скоро обаче се заговори за възможностите поста да заеме Павел Маринов

Досегашият заместник-областен управител на Бургас - Севдалина Турманова, която преди половин година зае поста на мястото на Златина Дукова, отново ще се пренасочва. Тя ще изпълнява временно длъжността на губернатор на мястото на настоящият Константин Гребенаров, докато не бъде избран следващият областен управител. 

За мястото се спрягат вече петима, сред които едва един от партията на зелените, а останалите четирима са от "столетницата" в града. 

Най-коментираното име е това на народният представител два мандата от червените - Пенко Атанасов. От скоро обаче се заговори за възможностите поста да заеме друг, негов колега от 42-то Народното събрание - Павел Маринов, двигател на проекта "Супер Бургас". Той  беше четвърти в листата на БСП.

От парламента начело на областна администрация няма да бъде първия такъв случай. По време на управлението на тройната коалиция така се случи и с друг кадър на партията Любомир Пантелеев, който също по това време беше депутат.  Голяма вероятност областен управител на Бургас да стане има адвокат Евгений Мосинов от групата на БСП в местния парламент, който не беше включен в листата като кандидат за народен представител на извънредните парламентарни избори.
Сред червените има още две имена, за които упорито се говори, че може да застанат зад волана на управата. Единият от тях е Йордан Георгиев. Той е строителен предприемач, но е и човекът, който е изградил местните структури на партията на зелените на Христо Порточанов и в последствие даде основите на политическия проект на Ваклин Стойновски по време на местните избори през 2007 година.
За пореден път, със своя огромен, експертен опит се спряга името на бившия заместник-областен Георги Николчев. Той заемаше длъжостта при предшественика на Гребенаров - Любомир Пантелеев от БСП.