Два народа една борба, два народа една вода

Животът

05-06-2013, 15:48

Снимка:

ИА Добруджа

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Българи и румънци протестираха срещу проучванията и добива на шистов газ

Българи и румънци протестираха заедно на граничен пункт Вама Веке срещу проучванията и добива на шистов газ на територията на северната ни съседка.

Колона от 10 автомобила потегли сутринта от Добрич, за да подкрепи мащабния протест, организиран в цяла Румъния по повод днешния Международен ден на околната среда, съобщи  радио „Добруджа”. В 11:30 протестиращите бяха на граничен пункт Дуранкулак, където бяха посрещнати от румънските си съмишленици.
Същинският протест се състоя на румънска територия. Прозвучаха химните на България и Румъния, след което българи и румънци скандираха заедно: "Два народа една борба, два народа една вода", "No fracking!", "Chevron, go home!" (Шеврон вървете си).
Припомняме, че в края на 2012 година румънското правителство отмени мораториума за проучване и добив на шистов газ и даде разрешение на американската компания Шеврон да прави проучвания за шистов газ в непосредствена близост до българската граница.

Проучването за шистов газ близо до границата ни представлява реална заплаха за чистотата на подземните водоизточници, от които черпи вода цяла Добруджа.

Няма да допуснем най-плодородната част от България да се превърне в пустиня с отровена вода и земя, подчерта Синтия Недялкова, която е сред организаторите на протеста в Добрич.
Тя, заедно с част от протестиращите българи, остана в Румъния и ще се включи в протеста в Мангалия, който е насрочен за 17:00 часа.