Големият воден проект на Пловдив пред провал?

Мисия Пловдив

05-06-2013, 16:50

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Пречиствателна станция, канализация и водопроводи чакат одобрение от ЕК

Европейската комисия не е дала зелена светлина за големия воден проект на Пловдив, каза Георги Търновалийски от БСП.  Зам.-председателят на Общинския съвет е убеден, че мълчанието на ЕК в продължение на година и 5 месеца показва, че има проблем.

„Това, което казва кметът, че по проекта има подписан договор, не е истина. Има споразумение с Министерството на околната среда и водите. То дава право на община Пловдив да провежда процедурите по възлагане на обществени поръчки, но няма контракт с Комисията”, допълни той.

Проектът е внесен през януари 2012 г. в евроинституцията за утвърждаване. Досега общината трябваше да намери лобита, за да получим одобрение от Комисията, каза още Търновалийски. Той се опасява, че за определения срок до края на 2015 година няма как огромните съоръжения да бъдат изградени.  

Търновалийски припомни, че общината съфинансира инициативата с 26 милиона лева, като общата стойност на проекта е над 140 млн. лева. „Той е разписан така, че няма как да бъде финансиран от държавата. Пълна неистина е, че след като е променено управлението, държавата няма да даде на Пловдив нужните пари, защото това не фигурира по принцип в договора”. Друга особеност е, че въпреки, че ВиК е асоцииран партньор, дружеството е отказало да съфинансира общината по проекта. „На практика държавата отказа на Пловдив съфинансиране”,  добави той. Според него положителното е, че Пловдив се е преборил да не строи съоръжението за изгаряне на утайка – инсинераторът на стойност 23 милиона лева.

„Въпреки това в проекта останаха скъпите и ненужни технологии за изсушаване на утайка”, обясни Търновалийски. По думите му не е трябвало проектът да се натоварва с тези съоръжения, защото има друга опасност. „Ако технологията, предложена от немския консултант от фирма „Кокс” не заработи, когато бъде извършен мониторинга, тогава община Пловдив ще трябва да върне всички получени средства”, заключи зам.-председателят на Общинския съвет.

Според големия воден проект се предвижда да бъдат подменени 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения, 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа. Ще бъде извършена рехабилитация на 2.8 километра от съществуващия колектор VII, както и изграждане на разтоварващ колектор VII. Ще бъде извършена реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води - Пловдив.

Ще се реконструира градската пречиствателна станция, като се изгради инсталация за отстраняване на азота и фосфора от отпадните води. Ще се рехабилитира механичното стъпало за пречистване и така ще спомогне за подобряването на състоянието на река Марица.