Настъпи краят на Магарешкия футбол

Спорт

05-06-2013, 17:34

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Владимир Зарков, "7 дни спорт"

Всичко от Автора

Елитът трябва да си изгради имунитет срещу такива като варненския аптекар

Край на футболните НЛО-та в "А" група! Две такива накараха спортните хора сами да си говорят този сезон. Защото онези двамата - Веселин Марешки и Фейзи Илханлъ, пък си говореха само с боговете. И Аллах. Не слушаха никого за нищо. Затова и никой няма да ги запомни. За първи път в родния елит имаше служебно назначен собственик на клуб.

Не за първи път пък дойде месия отвън, от Турция. И двамата се провалиха тотално. Дано да е и за последно. Защото ако утре някой, забравил поуките на сезон 2012/2013, тръгне на Магарешкия вариант, обречен е.

Досега в елита не се беше случвало някой да вземе клуб под наем за изчистване на имиджа. Да налее 3 милиона лева от... жена си, да обещае нова трибуна само ако я кръстят на него и накрая да си тръгне защото не можал да мине еднопроцентовата граница на изборите. Явлението "Марешки" е нещо особено опасно. Предимно за футбола и най-вече за БФС. Защото на "Иван Асен" би трябвало да знаят тези клубове, дето участват в елитната група, на кого са.

Утре ЦСКА може да се окаже взет под наем от ортодоксалното крило на Ал Кайда, което иска чрез "армейците" да си напазарува имидж. Наследниците на Осама няма да се официализират, само ще дават пари, а акциите ще стоят в някой си Иван Николаев Николов. И всичко ще е законно. И за ЦСКА, и за Ал Кайда, и за Николов. Но няма да е честно към футбола.

Защото това с Марешки беше насила хубост. Накрая излезе магарешка хубост. И сега такива като Христо Бонев и Атанас Узунов тичат за следващия Марешки. А такъв може и да не се появи. Освен ако ентусиастът Коко Динев не реши да се върне.

Всъщност за такива като Динев сега е времето да се върнат. Първо подводните им камъни Узунов и Бонев разбраха, че парите свършват. Не за тях, а у бизнесмените свършват. И вече никой не дава 5000 лева, за да работиш клубна легенда. Завръщане на Коко в Локо ще върне и клуба към нормалността. Защото тези, които обичат ненормалните обстановки, вече нямат файда от това.

Видя се, при Марешки всичко беше ненормално - от собствеността, до финансирането. И накрая Локомотив е там, където и преди да се приземи варненският парашутист. С едно малко "но".

На всеки, който дойде след Марешки, ще му е по-лесно. Стига да не прави като него.

Стига да не върши онова, което е правил преди като Коко Динев. Бизнесменът от Сандански си отгледа цяла каста футболистчета олигарси. Колко не са му трябвали разбра, когато същите тези звезди се съгласиха да играят за три пъти по-малко пари при новата власт. Значи и преди е можело. Значи винаги ще може.

Ето това е положителното на Магарешката история под тепетата. Ако утре Динев се върне, клубът ще живее с по-малко пари, и с още по-малко хрантутници около шефа. Стига самият той да иска това.

Виж, Етър нямаше как да оживее след турското робство. И за него е виновен БФС. Е, и общината де. Как може да повярваш на някакви ефендита, че идват да спасяват болярския клуб от добро сърце? Как Борислав Михайлов е хората му могат да разрешат в "А" група да има клуб с чужд лиценз, с неизяснена собственост, трениращ в Дулово, играещ в Сливен и живеещ в Лясковец!? В крайна сметка има критерии за лиценз, но и критерии за нормален футбол. На полусезона турците гонят 15 българи и водят 15 чужденци. Защо?

Защото им разрешават да се държат все едно са в Отоманската империя?

Накрая си вдигнаха нахранения от черното тото башибозук и оставиха на община Търново 500-600 000 лева дългове. Защото тях няма как да ги намерят да ги платят. Просто нямали... бизнес.

И забележете какво се случва след такива "мили" жестове на скъпи задгранични гости. Ботев (Пд) отиде във "В" група благодарение и на италианските ортаци на Димитър Христолов. От там ще тръгне и новият Етър, този път изцяло общински. Ако Коко Динев не се завърне на "Лаута", и Локомотив ще търси чии третодивизионнен лиценз да купува, за да не изчезне от картата. Това повече клубовете, БФС и общините не бива да позволяват. Защото в името на някакво мимолетно спасение, след това по-късно те губят, не година, не две, а цели три в равитието си. И то в най-добрия случай.

Така, че време е да се сложи точка на Магарешките истории. Във футболния вариант на "А" група те се оказаха направо нещастни истории.