Фандъкова отказва общината да бъде "заложник на политически битки"

Столичният кмет призовава за спазване на законите и демократичните правила

Столична община не трябва да бъде заложник на политическите битки – нужно е да се спазват законите и демократичните правила и не могат да искат от мен да бъдат цензор на политическите послания. Това коментира пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова протеста на "Атака" срещу работата на общината.

"Ще бъда последният човек, който ще забранява събирането на хора, за да изразяват своето мнение", заяви Фандъкова. "Трябва да имат право всички граждани, без да се нарушава обществения ред, да изразяват своите позиции. Интересно ще ми е как "Атака" ще се мотивира с искането за моята оставка, при положение, че за охраната в София се грижи МВР и СДВР. Основната ми грижа е да няма сблъсъци и пострадали хора."

Кметът разчита на новото правителство на партньорство, като вече е поискала среща с премиера Пламен Орешарски, за да го запознае с текущите проекти на столицата. Фандъкова има и уговорена среща с министъра на земеделието Димитър Греков за изграждането на приюти за бездомни кучета.

Столичният кмет не пожела да коментира твърденията на архитект Димитър Димитров, че проектите в София са нарочно завишени, за да могат да се източват средства. Димитров използва за пример кръстовището на две нива на Телевизионната кула – случай, при който се вземат заеми от ЕИБ, а самите те се отнасят изключително отговорно към проверката на подобни проекти.

Въпреки това решението за продажба на съсобственост в района на хотел "Славия" е върнато за ново разглеждане, по подаден сигнал от депутатът и бивш общинар в София Георги Кадиев. Хотелът е приватизиран през 2001 г., припомня Фандъкова.