Русия: На ход сте за “Белене”

Най-доброто от печата

06-06-2013, 07:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Оттеглят иска от 1 млрд., ако рестартираме проекта

Искът на "Росатом" срещу НЕК за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене", което още не е платено от българското дружество, може да бъде оттеглен. За това обаче трябва да бъдат изпълнени няколко условия. Основните са българското правителство да вземе решение за рестартиране на проекта, след което двете страни да седнат на масата за преговори и да се разберат НЕК да плати натрупаните към момента задължения. Това стана ясно от думите на Генадий Тепкян, вицепрезидент на "Атоменергопроект" (компанията, с която се сля "Атомстройекспорт"). Засега обаче "Росатом" продължава работата по заведеното дело срещу НЕК в Арбитражния съд в Париж. До края на тази седмица руснаците ще са внесли всички искови документи и тогава ще стане ясна точната сума, за която "Росатом" претендира, каза Тепкян. Той обаче отказа да назове колко е тя. От думите му стана ясно, че тя едва ли ще се отличава от разпространената преди няколко месеца информация за около 1 млрд. евро. Тепкян коментира още, че дори с преговори финалната сума няма как да бъде променена, защото тя не е обект на обсъждания и не се определя като на търг например. 
България и Националната електрическа компания ще имат 3 месеца, за да се подготвят и защитят срещу руския иск, обясни изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров. "В момента се намираме в най-важния период на делото. То е срещу НЕК, но трябва да защитим държавния интерес и да опровергаем иска", заяви Лефтеров. 
При сегашната ситуация стартирането на строителството на АЕЦ на площадка "Белене" не може да се случи преди 2015 г. Дори правителството скоро да вземе решение да възобнови проекта, за организирането на старта на работата ще трябват около година и половина. Около това мнение се обединиха председателят на "Булатом" Богомил Манчев и Генадий Тепкян по време на конференцията "Българската ядрена енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност". Вицепрезидентът на "Атоменергопроект" обясни, че изпълнителят на проекта е спрял работа и при евентуално решение за рестарт на "Белене" ще има нужда от реорганизация и повторно ангажиране на персонала, необходим за дейностите преди и около реалното строителство. От думите на Тепкян стана ясно още, че възобновяването на изграждането на Втора атомна вероятно ще промени и цената на проекта, тъй като всяко отлагане води до промяна в разходите. Въпреки че не се ангажира да предположи в коя посока ще бъде промяната на цената, от думите му стана ясно, че говори за поскъпване. Тепкян допълни и че за възобновяване на работата и строителството на "Белене", освен политическо решение, ще трябва и Агенцията за ядрено регулиране да одобри техническия проект. По-рано Богомил Манчев коментира, че на практика документите след последните изискани корекции са били разгледани от АЯР и организацията е била готова да одобри проекта през миналата пролет. Това обаче не се е случило единствено заради решението на тогавашното правителство да спре изграждането на АЕЦ "Белене".