Албена събра шахматисти в Grand Europe open Albena 2013

Спорт

06-06-2013, 09:49

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Участват 163 майстори от над 30 държави

В Албена се провежда петото издание на международния шахматен турнир Grand Europe open Albena 2013, съобщават от пресцентъра на курортния комплекс.
В престижната надпревара участват 163 майстори на древната игра от над 30 държави. След петия кръг шестима гросмайстори са начело с по 4,5 т. С най-добър втори показател таблицата се оглавява от индиеца Присанна Висшу, следван от Мареко Сандро (Аржентина), Владислав Неведничи (Румъния), Евгени Свещников (Латвия), Хран Мелкумян (Армения) и Тигран  Петросян (Армения). От българските шахматисти с най-добро класиране са гросмайсторите Борис Чаталбашев и Петър Дренчев с по 4 точки. От шахматистките с най-много точки във временното класиране е женският гросмайстор Ирине Каризма Сукандар от Индонезия.
От 6 до 8 юни в Албена предстои и уникалното за България събитие - ФИДЕ семинар за треньори. Проявата е организирана от Българска федерация по шахмат и Националната спортна академия. Водещ на семинара ще бъде оторизирания от Международната шахматна федерация ФИДЕ – гросмайстор Игор Глек, а асистент ще му бъде ръководителят на шахматната катедра към Националната спортна академия ММ Радослав Атанасов.