Посред нощ, пред двете си деца: Отчаян баща се запали

Животът

06-06-2013, 12:09

Снимка:

в. Монитор

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Млад мъж се самозапали, подпали и сестра си

Историята на 31-годишния Георги от Димитровград, който се бори за живота си в Университетска болница

31-годишният Георги Костов от Димитровград се самозапали пред невръстните си синове Иван и Лео, жена си Донка и сестра си Елена.

Отчаяният от живота мъж драснал клечката в 1 часа след полунощ в сряда. Огънят бил потушен от жена му и сестра му, но въпреки усилията им мъжът получил над 30 процента изгаряне по тялото и ръцете. С 10% изгаряния е съпругата, която го гасила с голи ръце. Най-бързо действала сестрата, която ги заляла с няколко кофи вода. Двамата пострадали са изпратени по спешност в пловдивската болница, има опасност за живота на мъжа, пише в. "Монитор".

Семейната трагедия се разиграла заради трупащи се дългове.

От близо половин година Георги бил съкратен от работата си като леяр и не можел да обслужва вноските по банковия кредит от 12 хиляди лева, с който купил къщата си в димитровградския квартал "Марийно".

Жена му също била без работа

Цяла зима Георги се хващал на частно, на каквато и да е работа, но парите не стигали за изхранване на 4-членното семейство и за банката. От там пък започнали да изпращат заплашителни писма със закани за съдия-изпълнител и взимане на къщата. Мъжът изпадал постепенно в депресия.

Във фаталната нощ на вторник срещу сряда съседите били разбудени в полунощ от силни викове. Решили, че Костови се карат, което било обичайно напоследък. В един момент чули писъци и решили, че семейството се бие. Истината била много по-ужасяваща.

Георги се затворил в една от стаите и започнал да се полива с туба с бензин. Жена му и извиканата на помощ сестра отчаяно се опитвали да отворят вратата, но якият мъж я задържал само с една ръка, а с другата продължавал да се полива с тубата. Накрая жените го придумали да излезе и го завели до мивката в кухнята. В този момент пред събудените и разплакани 4-годишен Иван и 10 годишен Леонардо бащата щракнал със запалката под напоените си дрехи.

При вида на пламъците отчаяната му съпруга го прегърнала с надеждата да задуши развиващия се пламък. Щяла да изгори и тя, но запазилата самообладание Елена спасила ситуацията и загасила пожара.

Именно сестрата гледа двете малки дечица, докато майката и бащата са в болницата. Шокираните хлапета не изпускат от ръце възрастните, защото се страхуват, че и с тях ще се случи нещо и ще изчезнат като мама и тати. Да ги успокоява, дошъл и дядото и баща на Георги - Иван, както и чичо му Ангел. Фамилията се кръстеше родителите да оцелеят, а с тях се молеха и съседите. Описваха Костови като "хубави и незлобливи хора", а коментарът им за драмата беше кратък: "Държавата трябва огън да я гори, не хората в нея."

БОРБА ЗА ЖИВОТ

От УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив, където са настанени пострадалите, съобщиха, че жената е претърпяла успешна операция на лявата ръка. Пациентката е получила 7% изгаряния – в областта на пръстите, дланите и предмишниците на двете й ръце.

Утре предстои операция на лявата предмишница и на Георги. Той бе докаран в Пловдив с 30% изгаряния. Травмата е предизвикала състояние на термичен шок, което продължава около три денонощия, което налага пострадалият постоянна реанимация. От момента на постъпването в Клиниката по изгаряния, пластична и възстановителна хирургия на непрекъснато  се следят жизнените му показатели и се правят вливания на кръв и плазма, поясняват лекарите.

По време на операцията утре хирурзите ще отстранят некрозата, предизвикана от изгарянето, и ще направят свободна кожна пластика. Насрочената интервенция е за възстановяване на около 4% от засегнатите участъци. Останалите 26% от повърхността на кожата се очаква да епителизират – да регенерират по естествен начин.