Възможности за износ в Китай

Парите

06-06-2013, 13:27

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Фирми от региона на Стара Загора, които искат да стъпят на китайския пазар, могат да се обръщат директно към нас за съдействие, или чрез Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Българските предприемачи могат да се възползват от оперативните програми, които Китай предлага, за да изнасят свои продукти за необятния източен пазар. Особено голямо търсене има на стоки от сектор Хранително-вкусова промишленост и напитки. Това съобщи Виктор Азманов, председател на Българо-китайската търговско-промишлена камара, по време на бизнес семинар: Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай.


Форумът е организиран от Българо-китайската търговско-промишлена камара в партньорството на Българската търговско-промишлена камара, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Областна администрация - Стара Загора и Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Във форума участваха представители на бизнеса от региона и председателят на Палатата Олег Стоилов.


Виктор Азманов уточни, че все повече китайските потребители се обръщат към чуждестранните вина и млека. Българските производители трудно могат да пробият самостоятелно на китайския пазар, защото това е свързано с огромни разходи, които са непосилни за техните бюджети. Освен това е невъзможно да бъдат осигурени необходимите количества от дадена продукция, каза още Виктор Азманов.


перативната програма за износ на български стоки от хранително-вкусовата промишленост и напитки предоставя изгодни условия на родните предприемачи да достигнат до китайския пазар, без да им струва скъпо. Тя е разработена от Българо-китайската търговско-промишлена камара и Пекинския център за международни марки и стартира от септември тази година. С обща марка Bulgarian quality standard наша продукция от този сектор ще може да се изнася и да се продава на китайския пазар.


Китай предоставя и финансиране на българските фирми. Осигурена е преференциална кредитна линия в размер на 10 млрд. щатски долара за страните от Централна и Източна Европа, но все още не е уточнена формата на гарантиране и засега само публично-частни партньорства имат възможност да кандидатстват. Друг вариант е чрез китайска строителна компания, която е избрана за главен изпълнител на българския проект, защото тя може да донесе до 80% от необходимото финансиране. Останалите 20% е собственото участие на нашата фирма, уточни Виктор Азманов. Третият вариант за получаване на средства е да кандидатстват българо-китайски дружества. Китайската банка отпуска до 80%, а останалата част се осигурява от съдружниците.


Българо-китайската търговско-промишлена камара оказва пълно съдействие на българските предприемачи, които искат да изнасят своя продукция в Китай, или търсят бизнес партньор. Организацията поддържа добри контакти със търговските камари в източната държава и обменя информация за наличие на инвеститорски интерес, както и за създаване на съвместен бизнес между български и китайски фирми.


Фирми от региона на Стара Загора, които искат да стъпят на китайския пазар, могат да се обръщат директно към нас за съдействие, или чрез Търговско-промишлена палата - Стара Загора, каза председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара.
След семинара ръководствата на двете работодателски организации проведоха среща.