"Пловдив чете", но без пари за библиотеки и читалища

Мисия Пловдив

06-06-2013, 13:36

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Нито лев от общинските пари не отива за книжния фонд на просветните средища

15 хиляди е отделила община Пловдив за организиране на фестивала „Пловдив чете”, каза зам-кметът Розалин Петков. Нито лев от тях обаче няма да се похарчи за закупуване на нова литература за пловдивските библиотеки и читалища.

 „На този етап не мога да обещая, че от общия бюджет ще останат средства за купуване на нови заглавия за градските просветни институции”, потвърди тазгодишният организатор на традиционния за Пловдив форум Стойо Вартоломеев, собственик на Издателска къща „Хермес”.

Организаторите са предпочели вместо в читалищата и библиотеките, сума от 3 хиляди лева да бъде раздадена под формата на ваучери за книги на деца. Ученици ще получат 300 талона, всеки на стойност от 10 лева. Децата са участвали в програмата на фестивала като доброволци. С тях те ще могат да си купят нова книга по избор само от шатрите.

„Така ще се подпомогне и търговската идея. Ако евентуално се появят свободни средства, те ще бъдат вложени в покупка на книги за библиотеки”, обясни още организаторът. "Свободните" пари могат да дойдат само ако някоя пловдивска фирма в последния момент реши да даде определена сума за това.

Форумът ще стартира от 11 юни и ще продължи до 16 юни включително. Официалното откриване ще е идващият вторник от 18,30 часа на Римския стадион. Специален гост тази година ще бъде Жозе Родгригеш душ Сантуш – един от най-популярните и развиващи се писатели на световната литературна сцена. Следващиятпонеделник Младен Влашки ще представи най-новата му книга „Последната тайна”, част от чието действие се развива в Стария град в Балабановата къща.

Пловдивчани ще могат да се срещнат и с известни български писатели. Сред тях са Владимир Зарев, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Михаил Вешим, Людмил Тодоров и други. По време на откриването Орфеевият венец ще бъде връчен на писателя Иван Теофилов.

В рамките на фестивала за пръв път в Пловдив гилдията на издателствата Асоциация „Българска книга” организира книжен базар „Алея на книгата” пред Централна поща. Там ще може да закупите нови книги с 20 % остъпка от 30 български издателства. Организаторите канят всички страстни читатели да дойдат с книга в ръка на 15 юни от 10, 30 часа в Цар-Симеоновата градина. Там ще се състои празникът „Да четем заедно за Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. На тържеството Народна библиотека „Иван Вазов” ще награди „Читателите на годината”.  Ще има и състезание за децата – надпревара по бързо четене с хронометър, да четем с мама и татко, парад на приказните герои.