Чужденци и гурбетчии плащат за здраве у нас, по-евтино е

Туризъм

06-06-2013, 14:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Туристи и българи от чужбина идват да си правят зъбите в Бургас

Чужденци с имоти по морето и българи, живеещи зад ганица, заемат масово часовете при бургаските стоматолози през активния летен сезон.

Причината била, че на повечето наши сънародници, пристигащи в страната за годишните си отпуски, им излизало далеч по-достъпно да си решават проблемите с горна и долна челюст в България, а след като съберели пари можели да извършат всички манипулации накуп, за да нямат проблем през останалото време. Това сподели шефът на бургаската стоматология д-р Димитър Енчев. 

По думите му, гастарбайтерите обаче съвсем не били единствените пациенти с подобна нагласа. През последните години все по-често се случвало чужденци с имоти около Бургас, които прекарвали около половин година в страната да се осигуряват тук за да ползват по-евтини стоматологични услуги.

"Има и такива, на които по време на ваканцията им по морето им се налага по спешност да дойдат в Денталния център, а после като са доволни си запазват часове още от рано за следващата година за цялостно лечение или естетични процедури", допълва спациалистът.

Според него причината за толкова голям ръст на международното присътвие в бургаската стоматология била и в това, че в България освен достъпна и качествена услуга, те получавали и обща упойка, както и локални препарати за лечение и болка, които в повечето западни държави, колегите му нямали практиката да прилагат.