Търсят пари за пострадалите от земетресението в Перник

Общество

06-06-2013, 15:14

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има хора, които смятат, че средствата не са били разпределени правилно, заяви Цветлин Йовчев

Правителството ще потърси резерви и ще се опита да отпусне средства и да помогне на хората, които са в най-тежко положение, след земетресението от 22 май миналата година в пернишкия регион. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след среща на Пламен Орешарски с кметовете на Перник и на Дивотино - Росица Янакиева и Румен Сериногиев.

Според Йовчев, голяма част от пострадалите са останали с чувството, че средствата за подпомагане не са били разпределени по правилния начин.

"Ще се опитаме да помогнем и на тези, които заради допуснати грешки не са получили достатъчно средства. Ще започнем работа веднага, като ще намерим експерти от Междуведомствената комисия, които да подпомогнат този процес при разглеждането на молбите", каза Йовчев.

От своя страна, кметът на Перник Росица Янакиева заяви, че над 4500 молби на пострадали не са били уважени.

те за помощ на пострадалите от земетресението през май 2012 година в община Перник, които не са били приети.
"Удовлетворена съм от днешната среща с премиера Пламен Орешарски, защото получихме уверение, че тези откази ще бъдат преразгледани от Междуведомствената комисия", каза Янакиева. Тя изрази притеснение, че капацитетът на този комисия е твърде малък за такъв голям обем на пострадали хора и сега работи само с 4 - 5 човека.

Общата сума, която държавата е отпуснала до този момент за пострадалите, е 21 млн. лева, като в тях влизат 12 млн. лева за гражданите, 7 млн. лева средства, вложени в обществен сграден фонд, а другите средства са били предназначени за оценка на нанесените щети.