Не е лесно да управляваш марионетка, макар и кукла

Добрич Лайф

06-06-2013, 15:19

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Актьорите в ДКТ "Дора Габе" се обучават да водят кукли-марионетки

Творческият процес в ДКТ "Дора Габе" е свързан с идеята през този сезон на публиката да бъдат представени спектакли, в които се използват различни видове кукли за театър, съобщи  директорът му Петър Петров.
Досега бяха поставени пиеси с използването на меки кукли и кукли явайки. Следващата постановка на сцената на ДКТ „Дора Габе” ще бъде с кукли-марионетки. Техниката за работа с тях е доста трудна и изисква сериозна подготовка, сподели Веселин Анев, който е гост на Добрич за поставянето на „Принцесата и свинаря”.
Анев е натрупал опит в марионетния театър "Спейбъл и Хурвинек" в чешката столица Прага.
Куклите-марионетки, които се подготвят, са дърворезба и са изключително трудни технически за обиграване.
„Марионетката не е като другите кукли. Тя има нужда от така наречения технически екзерсиз, както при балета, сподели Анев.
Работата с актьорите от добричкия куклен театър е била доста натоварена до момента. Практически работата с кукла-марионетка не може да бъде овладяна бързо.
Идеята за бъдещия спектакъл на ДКТ „Дора Габе” се е зародила още миналата година. Куклите-марионетки за него вече са готови.

През лятната ваканция всеки от актьорите ще репетира със своята кукла сам, а през есента на сцената ще бъде поставен и първият от десетилетия марионетен спектакъл.