Матей Матеев: Работи се бавно за "Пловдив 2019"

Мисия Пловдив

06-06-2013, 15:29

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Известният художник в специално интервю за Plovdivutre.bg

Международният симпозиум по живопис “Пловдив – от Твореца Сътворен” тече  с пълни сили. В импровизирано ателие, в една от конферентните зали на хотел Лайпциг Пловдив, художници оставят своята следа в историята на изкуството на нашия град. Матей Матеев – известен художник и организатор на събитието, даде специално интервю за Plovdivutre.bg. Разговаряме за събитието, за мисията на художниците и за проекта “Пловдив 2019 - Европейска столица на културата”.

- Атмосферата тук е невероятна. Сърцати художници рисуват Пловдив. Това ли е мисията на симпозиума?

- Правим го първа година, но искаме да стане ежегоден. Имаме две цели. Първата е на самите художници – да пресъздават, да изпълняват една от вечните човешки мисии – духовността! Ние сме прозорец за хората. Другата е стремежът ни да помогнем тази духовност да бъде сред нас, да дадем баланс на материалността, която ни е обхванала.

- Казахте, че част от създадените картини ще бъдат продадени на търг. За какво набирате средства?

- Парите ще отидат в помощ на нуждаещи се – хора с увреждания и социално слаби.

- Какво се случи с ежегодния пленер?

- Тази година община Пловдив прескочи ежегодния пленер, който преди се състоеше въпреки всичко случващо се в страната и в града. Обяснението бе, че ще се случва през година. Лично аз се занимавах с този пленер над 30 години. Според мен това е грешно решение, особено сега, когато се работи за “Пловдив 2019”. Повечето от участниците в кандидатурата за Европейска столица на културата създават и развиват форми, за да работят за своя град. Тук това се прави с бавни темпове. Искам да благодаря на приятелите, които подкрепиха симпозиума тази година. Това са: Искра Тонева, Ангел Коджаманов, Николай Стоилов и други.

- Как избрахте художниците, които се включиха в симпозиума?

- Всички български представители са печелили Награда “Пловдив”. Хората, които са подбрани за участие, са тук, заради това което са направили, техните проекти, участия из цял свят и, разбира се, познанията им. Дарина, която е най-младият участник в симпозиума, е един човек, който наблюдавам от 8-ми клас. Тя е завършила Сценични кадри в Пловдив, в момента е 3-ти курс в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, специалност “иконопис”. Тя, заедно с още някои души, които в момента рисуват с нас, няколко поредни години са идвали на пленера. Те работят с нас отдавна и наблюдаваме тяхното развитие.

- Симпозиумът участва ли в проекта “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата”?

- Събитието можеше да бъде още по-богато, но за жалост участието ни в проект “Пловдив 2019” по неофициална информация е неуспешно. Това не е официално, защото все още очакваме писмо с обяснение, защо не сме успели да се включим.

- Младите хора вълнуват ли се от изкуство?

 - Да, оптимист съм по това отношение. Интересът на младите се дължи на нас – възрастните. Има различни периоди в житейския път на човек. Едни се развиват повече духовно, други – материално. Докато младото поколение не осъзнае какво се случва и това, че нашата държава не трябва да бъде евтино овладяна от други, нещата няма да се променят. Българинът има уникални качества. Той е мобилен, с бързи реакции, същевременно с това е предател и повърхностен човек.