ЧСИ вадят евтини жилища в Пловдив и палати в Марково

Парите

06-06-2013, 19:14

Снимка:

money.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

120 кв.м. апартамент е обявен за 37 хиляди лева

Над 100 са имотите в Пловдив обявени за продан от частни съдебни изпълнители към днешна дата, сочи справка в Регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ. 37 хиляди лева е началната цена на голям апартамент от 120 кв.м. близо до Младежкия хълм. Едноетажна къща от 80 кв.м. в "Кючук Париж" до стадион "Тодор Диев" се търгува за същите пари.

Апартаментът има дневна, кухненски бокс, 2 спални, антре, баня, тоалетна, перално помещение, два балкона и лоджия. Къщата е с малък двор, две стаи, кухня, баня и тоалетна. И двете жилища са в спретнат и много приветлив вид. Регистърът изобилства от атрактивни палати ново строителство в близките до Пловдив села, установи проверка на Plovdivutre.bg. Луксозни къщи с площ от 100 до 300 квадратни метра с автоматични врати на гаражите и малки дворове в пловдивския Бевърли Хилс - Марково - започват от 63 хиляди лева.

Първоначалното впечатление обаче, че има бум на продажби се оказва подвеждащо. „В последните две години няма увеличение на предлагането”, категоричен е Величко Апостолов, пловдивски частен съдебен изпълнител. По думите му изпълнителните дела излизат регулярно за разлика от годините преди 2011-та, когато е бил истинският бум. Втората по-важна причина е, че най-голямата криза у нас беше 2009-2010 г. „През 2011 г. всички решиха да си търсят парите – властта, банковите институции, фирмите. През 2013 осъзнаха, че е по-полезно да предоговорят условията за кредитите и в крайна сметка и дружествата, и частните лица да се опитат да върнат задълженията”, каза Апостолов. Той е убеден, че днес обществото е осъзнало, че кризата по нашите ширини няма да изчезне с магическа пръчка и ще продължи може би още 10 години, но това не означава, че борчлиите не желаят да се издължат, ако им се даде възможност. „В момента на тезгяха са имотите на големи корпоративни клиенти. Банковите институции са разбрали, че няма да дочакат да си вземат парите обратно и са притиснали част от строителните фирми”, обясни частният съдебен изпълнител.

Ниската цена на новите къщи в Марково, която се вижда щом отворите Регистъра на публичните продажби, не бива веднага да ви радва, че ще купите имота за обявената сума. „Това е начинът да привлечем кандидат-купувачи. Имотът може да скочи двойно и тройно, щом започне наддаването между мераклиите. В нашата практика високата първоначално цена е порок”, разяснява Апостолов. 

Прогнозата му е, че затишието на пазара е временно. „Чисто психологически преди лятото хората не са агресивни. Склонни са да изчакват длъжниците. Когато дойдат студените месеци, продажбите рязко ще се увеличат”, коментира той.