"От тук започва Пловдив" в Лайпциг днес

Мисия Пловдив

07-06-2013, 06:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Лекцията на археолога Божидар Чапъров е в зала "Вагнер" от 10 часа

Лекция на археолога Божидар Чапъров "От тук започва Пловдив" - Интерактивна туристическа карта на праисторическите обекти в Пловдив, ще се проведе днес в хотел "Лайпциг", зала "Вагнер" от 10ч. Проявата е част от програмата на Международен симпозиум по живопис 2013г.

Проектът има за цел популяризирането на уникалната история на града ни. Насочен е към  младите  хора  с възможността, която предоствя за достъп  до  културни  ценности в цифрова среда.

Интерактивната туристическа карта "От тук започва Пловдив" представя праисторическата топография и културна география на Община Пловдив и има за цел да диалог между първата култура, зародила се в равнината около трите реки, вливащи се в Марица и деветте хълма между тях, с тези от Черноморския басейн, Беломорието и  Европа.

Осъществяването му има за цел опазването, популяризирането и защитата на културното наследство на Пловди и региона. Създаденият сайт http://archeologymapplovdiv.weebly.com/ и интерактивната карта задава предпоставка за превръщането на малко известните и мъртви досега недвижими археологически обекти в общината в места за културен туризъм.

Въз основа на известните проучени и частично документирани праисторически могили и селища са направени седем  туристически карти .

Визуално-графично и текстово са показани първите поселения на нашите прадеди – неолитиците и тези от бронзовата епоха, условно наречени "пратраки", "прототраки", чийто наследници сме. Пространствено и времево е онагледено състоянието на селищната система, доказваща стратиграфска (хоризонтална) и културна (вертикална) приемственост за осемхилядолетната история на града.