Художници от Русия се влюбиха в Пловдив (СНИМКИ)

Пловдив Лайф

07-06-2013, 07:59

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Тримата чуждестранни участници в пленера по живопис "Пловдив - от Твореца Сътворен" специално за Plovdivutre.bg

В импровизирано ателие в хотел "Лайпциг" Пловдив с четка в ръка, отдадени изцяло на работа, откриваме Тигран Сукиашян, Владимир Якобчук и Мария Квиклис. Това са тримата чуждестранни художници, които се включиха в тазгодишния симпозиум по живопис "Пловдив – от Твореца Сътворен".

Тигран Сукиашян е родом от Армения. От дълги години живее и твори в Русия. Художникът е известен в цял свят, картините му могат да се видят в Музея на модерното изкуство в Нормандия и Франция.

Владимир Якобчук, който е роден в Украйна, също живее и работи в Русия. Негови творби са собственост на Държавен Музей на Русия, Държавна галерия на изкуството, Katten Rabinet – Амстердам, както и на много други музеи и частни колекционери от цял свят.

Мария Квиклис е родена и живее в Русия. Тя е най-младата представителка на гостуващите международни художници на симпозиума. Едва на 30 години е, но отдавна организира собствени изложби в Русия и Финландия, както и колективни участия в Полша и Естония.

И тримата художници са в Пловдив за първи път. Те са впечатлени от красотата на архитектурата, природата и хората на нашия град. Толкова са влюбени в България, че не желаят да напускат страната ни. В специално интервю за Plovdivutre.bg Тигран, Владимир и Мария споделят своите впечатления от Пловдив и разказват за творбите, които създават в момента. 

За първи път сте в Пловдив. Какви са впечатленията ви от нашия град?

Тигран Сукиашян: Прекрасни са впечатленията ми от града. Радвам се, че съм тук и благодаря за поканата на организаторите.

Владимир Якобчук: За съжаление за първи път съм в Пловдив, но се надявам този контакт да продължи за напред. Много ми харесва тук.

Мария Квиклис: Чувствам се като у дома си. Комфортно ми е тук. Градът е много красив – малки улички и къщи, прекрасно е!

Успяхте ли да го разгледате? 

Тигран Сукиашян: Ходих в Стария град и стигнах чак до върха. Много е красиво!

Владимир Якобчук: Все още не.

Мария Квиклис: Малко, но се надявам да разгледам повече през оставащите дни.

Върху какво работите в момента?

Тигран Сукиашян: Пресъздавам една беседа между две персони. Женски образи – жената като майка и природа.

Владимир Якобчук: Избирам отделни предмети или персонажи, които след това развивам като символи. В момента правя нарцис. Благодаря на организаторите, че ми дадоха възможността да творя и да се занимавам с любимото си нещо.

Мария Квиклис: Интериорна композиция – силна и ярка като цвят. Ще вкарам и хумористичен елемент, който все още не жялая да разкривам. Някои неща трябва да се видят, защото не могат да се обяснят с думи.

С какви чувства ще си тръгнете от нашия град?

Тигран Сукиашян: Срещата с приятели, с града, всичко това е много емоционално. Сега се опитвам технически да пресъздам тези емоции.

Владимир Якобчук: Не зная как да отговоря на този въпрос, защото не искам да си тръгвам. С удоволствие бих останал, но имам работа. Чакат ме двама дипломници в Русия.

Мария Квиклис: Още не зная, но ми се иска всеки ден да е по-дълъг. Надявам се пак да дойда в България. Ще ми бъде мъчно за това място.

Вие ли избрахте изкуството или то само избра вас?

Тигран Сукиашян: Изкуството е като любимата – прегръщаш се с нея, страдаш с нея. Когато даваш душата си за нещо, то ти отвръща със същото.

Владимир Якобчук: То избра мен. Като при жените (смее се). Мислим си, че ние избираме жените, а всъщност те избират нас.

Мария Квиклис: Сложно е. Рисувам отдавна, откакто се помня, и досега не съм се замисляла кой кого избра.

Пожейте нещо на читателите на Plovdivutre!

Тигран Сукиашян: Живот без проблеми и много слънце!

Владимир Якобчук: Желая любов, щастие, благополучие, перспектива в развитието, но най - главното е любовта между хората!

Мария Квиклис: Повече оптимизъм и добро настроение. Може да повторя това, което каза Владимир, но аз също пожелавам голямо развитие в областта на изкуството и най-вече здраве!