Фестивалът на "Отец Паисий" започва, вижте програмата

Пловдив Лайф

07-06-2013, 12:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 70 събития ще радват пловдивчани в идните 3 дни

Над 100 артисти от България и чужбина ще участват в четвъртото издание на фестивала на пловдивската улица "Отец Паисий", което стартира днес. Програмата е вдъхновена от темата "Поведение" и включва близо 70 събития.

Фестивалът започва с поредица изложби. Гостите на аrtnewscafе ще могат да се потопят в света на комисиките с F*ck reality, go comics! Експозицията 24 април 1915 г. в книжарница "Консервна" пък е посветена на арменската история. Le petit monde ще подслони 2 изложби едновременно - В града и отвъд и Автентичност и пловдивски улици.  Пицария "Златна круша" ще покаже, че Кирковец на сянка не седи – кирковец сянка пази! Галерия "Пиронеса" ще внесе Динамика в мрака-светлина, а колегите им от Sariev Contemporary залагат на HALF-LIFE. По самата "Отец Паисий" ще се разположат изложбите Поведение и Gusto Trash.

Tази година фестивалът ще има своя собствена къща. Тя е на "Отец Паисий" 5 и ще е отворена за посетители в трите дни между 11,00 и 19,00 ч. Там ще бъде изложен пловдивският ремиск на София Куиър Форум с участници от Сърбия, Русия, Канада, Унгария и България. Във фестивалния дом ще бъдат показани още изложбите: Годината на нашето недоволство; Просто око; Мисия Икар.

Фестивалът ще бъде официално открит с парти 18,00 в аrtnewscafe. Час по-късно във Фабрик бар ще бъде прожектиран филмът Витоша, като входа е 3 лв. От 21,00 на Одеона ще се завърти краткият филм Relations of The Ellipsis. В същия час започва и музикалният пърформанс NOTION в Пиано пъб Fourplay.

Събота – Ваят фигури от шоколад/минаваме тест за уличници

В събота във Фестивалната къща ("Отец Паисий" 5) от 14,30 ще се проведе беседа за Годината на нашето недоволство. От 16,00 пък ще има прожекция на филма The Queer Virgin Icone n’1, който разглежда борбите на гей общността.

В първия почивен ден по самата улица ще има много нестандарни атракции. Гостите ще видят що е то Автоматичен генератор на котешко съдържание за интернет и ще могат да се вместят Под шапката на местните. На пресечката с ул. "Генерал Гурко" ще могат да ползват Инструктиращ шлем. На същото място в 17,00 ще започне и пърформансът Йоан 7:8.

Пред artnewscafe от 18,00 пък ще можете да видите видео-пърформанса Имиграция в куфар. Близо до бара ще бъде разположена и интерактивната инсталация MITOSIS. Вечерта на същото място ще има открита музикална сцена. Le petit monde също има натоварена програма. От 15,00 ще има пърформанс  Думите като стая. По същото време там ще можете да чуете и Гластът на струните. Ранните изпълнения са само прелюдия към една чудна Акустична вечер с топла музика, която започва в 21,00. Във Фабрик бар в 13,30 стартира уъркшоп "Визуалното мислене – спящият творец във всеки от нас". От 16,30 ще има прожекция на видео селекция, озаглавена Explicit Behavior. Тя ще съвпадне по време с Работилницата за камера-обскура, която ще приема гости до 18,00. От 21,00 в бара ще има пърформанс Литература на тъмно: Винаги нощта. В същия час ще стартират и прожекциите на Филми на студенти от Мастер клас на проф. Георги Дюлгеров на Одеона.

В Пиано пъб Fourplay от 15,00 в събота ще има прожекция на Документален филм на Армин Вегнер. От 22,00 там ще свири Николай Карагеоргиев Трио.

Доста събития ви очакват и на ул. "Станислав Доспевски"(пред ГХГ). Там в 11,00 ще бъде цирк "Кумбо". Между 11,30 и 15,30 пък ще се проведе кулинарната акция Гола консумация. Икономически игри ще се развихрят от 12,00. Два часа по-късно ще има фото-акция PLOVEDIV. От 18,30 ще видите как се оформят вкусни фигури в пърформанса  Вкаменен шоколад – течен камъкВ 11,00 часа в началото на улицата ще се проведе Бaзар "Мон бижу". Еротичен магазин "Купидон" ще ви провокира с Поведението ТАБУ - акцията включва изложба и игри с гостите. В магазин "Baraka" след 14,00 часа ще можете да минете Арома-психо тест "Уличници ли сте?". За геймърите ателие Upside Down е приготвило PS1 Challenge. Игрите ще започнат в 11,00 ч. Фризьорски салон "Арлет" ще представи интерактивна акция Street haircut. В Книжарница "Консервна" пък ще се четат пловдивски автори.

Неделя – Училище за родители/ харлем шейк парти

В неделя цялата улица ще бъде заета от проекти на открито. На различни локации гостите ще могат да видят: Заедно; Влез; Flyers. Ще има продължение на Базара "Мон бижу" от 11,00. На "Отец Паисий" 32 ще има следобедна Работилница за камера-обскура, а от 16,30 до 18,00 - S-R – психологически сесии.

Доста интересно се очертава да бъде на ул. "Станислав Доспевски" (пред ГХГ). Точно по пладне там ще се поднови акцията Вкаменен шоколад –  течен камък. В същия час се рестарират и Икономическите игри. Още в 10,00 ч. там ще започне образователната програма Бавното родителство и екологичните играчки, която ще продължи до 14,00. В 11,00 гостите ще могат да чуят лекция за Родителство по системата Монтесори, като оставя децата да се забавляват с цирк "Кумбо". От 16,00 гостите ще могат да се посмеят със закачките на Импротеатър Ха-ха-ха.

В друга пресечка - ул "Генерал Гурко" – от 13,00 до 15,00 ще има представяне на българското комикс издание "Ко-миксер" . В 15,30 ще се проведе едночасов уъркшоп "Визуалното мислене – спящият творец във всеки от нас". В 20,00 пък ще станем свидетели на аудио-визуалния пърформанс Time machine.

Пиано пъб Fourplay ще стане киносалон за един ден. Първо от 14,30 ще има прожекция на филма Чифликът на чучулигите. В 17,00 пък ще бъде завъртяна лентата Транссексуален живот. Нещата ще си дойдат на мястото в 19,30, когато ще започне Китарен уъркшоп. Във Фабрик бар от 19,00 ще има прожекция на "Харлем шейк" за Васил Бамбурски, последвана от парти. В близкото artnewscafe от 13,00 до 14,30 ще има представяне на теста Self Awareness, от 15,00 – 20,00 - тематично парти Неделен салон, а след това - музика на открито.

Еротичен магазин "Купидон" ще продължи своята интерактивна акция-изложба Поведението ТАБУ. Ателие Upside Down ще ви покаже Как се прави щампа? Във връзка с 55-годишния юбилей на ЕГ "Пловдив" пък в р-т "Златна круша" от 14,00 ще има прожекция на филма "Кирковец на сянка не седи – кирковец сянка пази!".

Подробна програма на фестивала можете да видите ТУК.