ЕКОгора създават в Работилницата за чудеса тази събота

Мисия София

07-06-2013, 16:12

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Работилницата за чудеса този път ще се проведе на открито в парк Хиподрума

В събота, на 8 юни, от 10,30 часа започва Работилницата за чудеса на Фондация СМАРТ-клон София, в която деца с техните по-големи братя или сестри, майки и бащи, баби и дядовци заедно ще изработват дървета, цветя и горски животни от материали за рециклиране. Ще бъде еко-ориентирана, защото се провежда само три дни след Световния ден на околната среда (5 юни) и в рамките на европейската Зелена седмица. Затова ще се правят дървета, цветя, зайци, пилета и др. от картонени кутии от яйца, рула от тоалетна хартия, стари вестници и др., както и още цветя, плодове и пеперуди от пластмасови бутилки.

"Основната ни цел е да припомним, че времето, прекарано със семейството в нещоправене и забавление, е безценно", сподели Христина Богданова, председател на УС на Фондация СМАРТ. "Не мога да повярвам как сме забравили удоволствието да сътворяваме с ръцете си красиви неща от нищото. Празни бутилки, кофички, рула, кори от яйца има във всяка къща, боички също, а стари вестници и хартия може да използваме всякакви – необходимо е само да дадем простор на творческото у нас и да се отдадем на емоцията от красотата и заедността", допълва Милена Захариева, Мениджър Проекти в сдружението.

Работилницата за чудеса този път ще се проведе на открито в парк Хиподрума (откъм входа на театър "Сириус" на ОКИ Дом на културата "Красно село", бул. "Цар Борис III" №41) и ще продължи два часа и половина, пълни с настроение и творчески ентусиазъм. Причината е, че тя е част от големия екопразник за деца и родители "Зелено матине с работилница за чудеса", който се организира от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) съвместно със Столична община в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата.

В програмата на празника ще има още "Изложба под небето", която включва рисунки на децата от ОДЗ 8 "Таврия", ОДЗ 140 – Долни Богров, ЦДГ 161 "Ласка", ЦДГ 6 "Шарл Перо" и ОДЗ 62. Творбите са посветени на грижата и любовта към природата. Включени са и изпълнения на формация "Врабчета" към Столичния център за работа с деца и на танцови състави от Двореца на децата. А актьорите от театър "Сириус" ще забавляват всички с любопитните си герои и викторина, посветена на опазването на околната среда.

"С игра, музика и театър искаме да отправим ключови послания, свързани с опазване чистотата на природата и пестенето на природни ресурси. Акцентът е върху личния принос на всеки един от нас за постигане на общата цел: по-добра околна среда", сподели Цветелина Иванова, Връзки с обществеността на ИАОС.