Британско школо забрани домашните

Животът

07-06-2013, 17:15

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дават на децата повече време за семейството и за игра

Британско държавно училище забранява на учениците си да пишат домашни, за да имат повече време за общуване с близките си, за спорт и отмора. Затова всички 1100 ученици в колежа "Джейн Остин" в Норич вече ще подготвят уроците си още в клас. Домашни няма да се дават нито през седмицата, нито за почивните дни. Учениците обаче ще стоят 2 часа повече в училището - до 17 ч.

Решението на училищната управа идва на фона на дебата във Великобритания за ползата от домашните. Темата се обсъжда и във Франция. Миналата година френският президент Франсоа Оланд призова да бъде сложен край на домашните в началните училища, защото за родителите това е начин децата им да се изявят.

Британското министерство на образованието се отказа от практиката да има нормативи колко време трябва да отделят децата за домашна подготовка в зависимост от възрастта им и остави на директорите да решават това. Много начални и основни училища вече намалиха домашните, за да не се притесняват децата и да имат време за спорт и за игра, предава бТВ.