България е първа по фалити в Източна Европа

Парите

07-06-2013, 17:31

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

След нас в класацията се нареждат Хърватска и Словения

България е на първо място по фалирали фирми в региона на Централна и Източна Европа за изминалата 2012 г. Това сочат данните от експертно проучване. Броят на българските предприятия, които са преминали процедурата по несъстоятелност, е нараснал близо 3 пъти в сравнение с 2011 година, надхвърляйки 1300.

Фалиралите фирми в Централна и Източна Европа са се увеличили с 3,5% за 2012 г. След нас в класацията се нареждат Хърватска и Словения. Основните причини за фалитите в България са високата задлъжнялост на фирмите, липсата на финансов ресурс, по-скъпите кредити и погрешните пазарни стратегии. Най-застрашените от несъстоятелност сектори в България са строителството, товарният автотранспорт, търговията на дребно и производството на текстил. Прогнозата е увеличението на фалитите у нас да продължи и през тази и идната година.

Ние постоянно следим реалните случаи от неплащания и броя на заведените искове за несъстоятелност. Резервите на фирмите стават все по-малко и те - когато вземането е значително за тях, спрямо размера, отиват и стартират несъстоятелност, въпречи че това е един скъп и бавен процес в България, заяви пред БНТ Милена Виденова, управител на фирма за оценка на риска.