Хаос с приема на първолаците

Най-доброто от печата

08-06-2013, 05:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Директорите масово са приемали в нарушение на обявените критерии.

Записването на първолаци в софийските училища се превърна в ходене по мъките за родителите. В част от по-желаните училища в столицата започнаха да излизат класиранията на приетите малчугани. Оказа се, че масово директорите са приемали в нарушение на предварително обявените критерии.

Дете, което живее до входа на софийското 73-то училище, се оказа, че не е класирано там, а в училище на бул. “Т. Александров”. Друго семейство позвъни в редакцията на “Труд”, че дъщеря им не е приета в 133-та гимназия, защото живеели на ул. “Граф Игнатиев”, а това било извън района на училището.Но са класирани в 105-о, което е в район “Изгрев”. Опитът им да се запишат вчера (в определения срок и час) там обаче претърпял неуспех, защото... местата били запълнени. Същите случаи има за 18-о училище, за което форумите пощуряха. Майки твърдят, че там са записвани деца, които изобщо не са фигурирали в списъците. В класовете по японски език са включени малчугани, които са кандидатствали за паралелките по английски език.

Директорите на училищата явно масово са нарушавали разпоредбите за прием и са довели до зацикляне на класирането, коментираха от образователното министерство. Някъде са приемани оригиналните документи на децата, а на други места е допускано те да бъдат записвани в списъците за прием само със заявление, но без удостоверението за завършена предучилищна група. Това дава възможност на част от родителите да подават документи на много места, да изчакват различни срокове, без да обявяват кое училище са избрали и да се запишат в него. По този начин блокират места и системата спира да работи.

Правилото “първият по време е първи по право”, т.е. този, който е подал документи пръв, има предимство, и което е забранено за прилагане, се оказа масово предпочитано от училищата. Самите класирания трябваше да приключат до края на май, а не да се точат и в началото на юни, обясниха от образователното ведомство. Това е и една от причините във вчерашния ден напрежението със записването на първолаците да се развихри. Експертите на ведомството обясниха, че ще поискат анализ на проблемите от инспектората в София. В самото министерство вчера също били залети от сигнали на недоволни родители. Но и от директори, които настоявали да получат увеличение на паралелките и вместо 22-25 деца да приемат по 30, защото не издържали на родителския натиск.

“Труд” също потърси началничката на институцията Ваня Кастрева за коментар, но тя не вдигаше телефона си.
Има реална опасност много родители да чакат до последно дали ще се освободят места в желаните от тях училища на следващи класирания и децата им да не бъдат записани сега.

Според преподаватели основните причини за тазгодишната драма за първолаците е, че родителите масово предпочитат училищата в центъра на града и тези с чуждоезиково обучение от първи клас. Някои от тях смятат, че Столичната община трябва да въведе задължително райониране и децата да учат в кварталните си школа. 
Уважаеми родители, “Труд” е готов да публикува ваши мнения по темата. Можете да коментирате и на сайта ни www.trud.bg .