Как "Гугъл" наснима целия ни свят

Новините

08-06-2013, 07:03

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Интернет гигантът беше санкциониран и затова, че заедно със снимането, неговите коли събираха и данни от безжичните мрежи на домовете, покрай които преминаваха.

Планирате ли пътуване до Северна Корея? Вероятно не. Но ако случайно решите да я посетите, работата ви ще е много по-лесна, защото в Google Maps ще намерите подробна карта на държавата, пише британският в. “Дейли телеграф”, цитиран от "труд". Например може да проследите маршрут от секретната ядрена площадка Йонбьон по “Пътя за ядрени изпитания” или да разберете как се стига до трудов лагер 22, близо до границата с Китай. И всичко това - на фона на изключително подробни спътникови снимки. Единственият проблем в Северна Корея е липсата на мобилен интернет, но все пак може да заредите картите, преди да тръгнете.

“Целта ни е да сглобим нещо като дигитално огледало на света”, казва Дан Сийбърг, шеф в “Гугъл”, провъзгласил се за проповедник на революцията Google Maps. Услугата наистина е толкова вездесъща, че за човек е трудно да си представи, че не е съществувала преди 2005 г. От всички пипала на октопода “Гугъл”, които достигат кътчетата на нашето съществуване, Google Maps заедно с партньора си Google Earth като че ли най-много са променили нашето ежедневие.

Няма шега - може да пристигнем във всеки град по света и само за миг да намерим пътя до хотела или близката метростанция, както и да получим съвет за най-добрите ресторанти и магазини наоколо.
Числата граничат с безумие - около 1 млрд. души използват Google Maps всеки месец, правейки по 1 млрд. заявки за търсене дневно. 194 държави са поне частично картографирани, като в тях са описани 45 млн. километра пътища. 
В 600 големи града даже може да бъдете предупредени и за задръствания. Услугата Street View, която ви дава възможност да видите улиците и магазините от гледната точка на пешеходец, увеличава обхвата си с обезпокояващ ръст. Накичените с камери като луноходи коли на “Гугъл” са филмирали над 8 млн. километра улици.

И гигантът, верен на своя принцип да не се застоява, продължава напред. След като установи, че колите стигат дотам, където свършват пътищата, компанията намери начини как да продължи нашествието на Street View. В началото велосипедни триколки започнаха да обикалят парковете и студентските кампуси в САЩ. След това някой реши, че трябва да има и интериорни гледки и малки колички започнаха да пътешестват из музеи, летища, метростанции и молове.

Но триколките и количките не могат да отидат навсякъде, затова пътят трябва да продължи. Натоварен с камери снегомобил мина по пистите на канадската планина Уислър, като ги картографира, за да могат скиори и сноубордисти да планират маршрутите си предварително.
После “Гугъл” реши, че трябва да се снима всичко, където може да стъпи човешки крак. Беше създадена раницата Trekker, натоварена с камери, която се слага на гърба на опитен турист или алпинист. Прекосяване на полярния кръг в Канада, Големия каньон, спускане с моторна лодка по Амазонка... Подводни камери започнаха да филмират Големия бариерен риф и островите Галапагос. Самолети заснеха в 3D 40 града в САЩ плюс Рим.

Армия от 40 000 граждани помага на компанията за уточнения по картите. По подобен начин беше направена и картата на Северна Корея. Естествено, няма как “Гугъл” коли да минат оттам, но по спомените на хора, които са живели в страната, обектите на сателитните снимки получават имената си.

Когато говорите с хора от “Гугъл”, лесно ще се заразите от техния ентусиазъм. Но в същото време Google Maps е критикувана заради навлизането в личното пространство и прекаленото технологизиране на туризма, с което се губи голяма част от усещането да откриеш нещо ново сам вместо предварително да видиш пътя, по който ще минеш.

Интернет гигантът беше санкциониран и затова, че заедно със снимането, неговите коли събираха и данни от безжичните мрежи на домовете, покрай които преминаваха.
Понеже Google Maps е свързана със сайтове за препоръки като Yelp или собствената Zagat, има сериозен риск голяма част от потребителите да тръгне само по хвалените от тях места и да пропусне много други, които са по-интересни. В същото време някои препоръки си струват - така може да избегнете скъпоструващи капани за туристи.

“Важното е, че работи принципът “Опитай, преди да купиш”, казва Сийбърг и дава пример как е използвал Street View преди екскурзия в Лондон, за да прецени кои хотели имат най-добри условия за достъп с детска количка.

Въпреки критиките няма връщане назад. Миналата година по някое време айфоните спряха да използват Google Maps за сметка на леко нескопосан собствен софтуер. Само за дни се натрупаха толкова много инциденти със закъсали туристи, че “Епъл” отново върна Google Maps.
Явно хората са забравили как да стигнат от точка А до точка Б, без да гледат в смартфона си.