50 випуска от Английската окупират Античния театър

Мисия Пловдив

08-06-2013, 10:58

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Възпитаниците на ЕГ "Пловдив" пеят заедно "Клетва" на Щурците

Петдесетте випуска на пловдивската Английска гимназия ще изпеят своя химн - "Клетва" на Щурците на Античния театър. Това ще един от гвоздеите в програмата по време на концерта на 8 юни от 19:00 часа. Атмосферата ще допълнят рокаджиите от ПИФ, палавите струни на момичетата от Интро, хитови изпълнения на Дичо и Нора, Бобо. Водещ ще е артистът Жоро Стайков. Идеята на организаторите е да пресъздадат духа от 50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години и до ден днешен с типичната музика за всяко поколение.

Освен това Училищен музей на Пловдивската английска гимназия ще отвори безплатно за първи път врати в Балабановата къща на Стария град от 16,30 часа. Подготовката на музейната експозиция  е започнала преди година. Учениците от клуб „Събиране и архивиране на улищната памет“ са подготвили над 150 експоната, свързани с 55-годишната история на Английската гимназия. Сред най-интересните са различните униформи, които са носели учениците през 55-годишната история на училището. Ще бъде изложена бялата парадна униформа на момичетата с извезаните инициали на училището "ELS".  Освен нея учениците са носили и ежедневни униформи, които носят отпечатъка на по-оскъдни времена: тъмносини ученически престилки от евтин сатен за момичетата, тъмносини сака и панталони за момчетата, задължителни шапки-тип барета, вратовръзки с ластик и монограм, училищни значки. През 1983/84 за първи път върху ризите и ученическите яки се появяват нови монограми, които са за учениците, изучаващи френски език и немски език.

Като изключително ценен експонат създателите на музея определят документа от 1958 година, с който държавата създава Английската гимназия в Пловдив. От 1959 година е и запазеното писмо, с което гимназията известява ученичка от втория випуск, че е приета да учи тук. В писмото са описани документите и сумите, които трябва да носи при записването си, както и интересни лични вещи. Всъщност това е било времето, когато всички новопостъпващи ученици са били настанявани задължително в пансион за целия период на обучение. С разрастването на гимназията, се взима решение само подготвителните класове да се настаняват задължително в общежитие за една година.

Активни членове на Асоциацията на завършилите Езиковата гимназия "Пловдив" /PELSA/ създадоха уникалния виртуален музей на своето училище. Неговият адрес е: http://vm.els-plovdiv.com. Проектът е подкрепен доброволно и от бившите възпитаници с желанието си да разкажат на следващите поколения своята история, както и да споделят онази част от нея, която определят като бунтарския дух на времето си. Виртуалният музей е в процес на набиране на материали постоянно: снимки, видео-клипове, грамоти, разкази по преживяно, спомени за учителите, възпитателите и много други.