Арменец спечели шахматният турнир Grand Europe open Albena-2013

Спорт

09-06-2013, 16:07

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

11 курсисти получиха право да са шахматни треньори

Арменецът Тигран Петросян спечели петото издание на на международния шахматен турнир Grand Europe open Albena-2013.
 В последния девети кръг той победи Левента Вайда от Румъния и с 8 точки оглави крайното класиране, информират от пресцентъра на Албена. Втори със 7 от 9 възможни точки завърши Емилиян Парлиграс от Румъния, като със същия актив, но с по-лош втори показател приключиха още трима състезатели Хрант Мелкумян (Армения), Тамир Набати (Израел) и Виталий Барнадский (Украйна). От родните ни гросмайстори най-добре се представиха Васил Спасов и Борис Тачалбашев, които завършиха съответно на 7 и 14 място от над 160 шахматисти.  
Успоредно с големия международен шахматен турнир в Албена се проведе уникално за България събитие - ФИДЕ семинар за шахматни треньори, организирано от Българска федерация по шахмат и Националната спортна академия.
Лектори на семинара бяха гросмайстор Игор Глек, със сертификат от Международната шахматна федерация ФИДЕ за главен лектор, и асистентът - ръководителят на шахматната катедра към Националната спортна академия ММ Радослав Атанасов.
11 курсисти, 6 от които българи, положиха успешно заключителния изпит и получиха право за придобиване на званието - ФИДЕ треньор. Предстои утвърждаване от международната шахматна федерация.