Ветеринари скачат срещу Агенцията по храните

Животът

09-06-2013, 16:14

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Колегията в Пловдив: Искат да работим без пари. Ако откажем, отнемат разрешителни

Българската агенция по безопанност по храните (БАБХ) ни принуждава чрез сплашване да работим без пари, алармират от областната колегия на Български ветеринарен съюз. Според заповедта на директора на БАБХ д-р Венцислава Тасева, която касае ние сме задължени да работим издаването на документи за движение на живи животни и маркировка им, мие сме задължени да работим без заплащане на труда ни. Според тях действията на Тасева са опит за дминистративен натиск и репресия. Освен това са в грубо противоречие на закона за ветеринарната дейност, от което средтсва губят и фермерите.

На всеки лекар, който откаже, името му ще бъде изпратено в БАБХ, а достъпа до системата ВЕТ ИС ще му бъде спрян. Така на практика се оказва, че той няма да може да обслужва фермерите, с които работи, казават още ветеринарите от областта.

По този повод утре те свикват пресконференция в БТА.

Въпреки предупрежденията на Български ветеринарен съюз, че след измененията на Закона за ветеринарномедицинската дейност ще настъпи хаос в профилактиката на животните, законът беше приет на 25 Януари тази година, разказват още лекарите. Така на практика от края на април, чиновническото безхаберие остави страната без профилактични прегледи на животните. Пътни листи за движение на животните се издават от държавни инспектори, в грубо противоречие със закона който постановява, че не могат да извършват дейност, която контролират. Ветеринарните лекари настояват да се потърси отговорност на чиновниците, довели до хаос в системата за здравеопазване на животните.