Купуваме по-скъп ток от този, който изнасяме

Най-доброто от печата

10-06-2013, 07:37

Снимка:

в. Сега

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

АЕЦ "Белене" не ни е нужен - ако сте взели кредит за луксозен апартамент, но нямате мебели, ще си купите ли още един апартамент с нов кредит

ВИЗИТКА: Константин Стаменов е председател на Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори. Завършил е УНСС, специализирал е финансова журналистика към фондация "Томпсън" и вестник "Файненшъл таймс", във финансовия отдел на "ГлаксоСмитКлайн" във Великобритания и др. През 2002 - 2003 г. ръководи тестов екип по проекта RINGS на БНБ за междубанкови разплащания в реално време. Ръководил е проект по програма "Човешки ресурси", финансиран от Европейския социален фонд.

- Г-н Стаменов, ДКЕВР вече има ново ръководство. Очаквате ли нещо да се промени в работата на комисията?

- Работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е много специфична и трудна, тъй като е нужен баланс между енергетика, битови и стопански потребители. Новият председател Анжела Тонева е професионалист, за останалите не мога да кажа, тъй като не ги познавам. Изводите от доклада на ЕК и Световната банка, които анализираха състоянието на българската енергетика, показаха, че ДКЕВР трябва да стане по-независима комисия. Аз веднага бих направил сравнение с Българската народна банка. В работата й досега като че ли не е имало толкова интервенции от страна на държавата. Вземете например минималните задължителни резерви на банките. При БНБ те са доста по-високи, отколкото са изискванията за същите банки в ЕС, но никой не им се меси да променят тези изисквания или да им дава акъл какво да правят и как да работят.

Докладът доста ясно показва какво трябва да се направи в ДКЕВР. При всички случаи популистки мероприятия, като това да се върнат двете тарифи за тока, както преди няколко години, не решават проблема, а го задълбочават. Няма да помогне на хората да си плащат. В крайна сметка някой трябва да плати сметката, иначе откъде ще дойдат по-евтините мегавати? Няма магическо решение на проблемите в енергетиката. Затова трябва да се направи пътна карта за излизане от ситуацията. В нея трябва да е разписано стъпка по стъпка как да стане това. Либерализиране на пазара, спиране на кръстосаното субсидиране, навлизане на пазарни отношения при всички производители на електроенергия, включително при възобновяемите източници с въвеждане на зелени сертификати.

- Доколко работещ в този смисъл би бил новият модел за ценообразуване, ако запази предлагания си вид? Вие го приехте с доста резерви, защото се оказа, че сметката ще бъде платена от индустрията...

- Да, това може лесно да се види. Националната статистика сравнява индустриалното потребление с битовото, като тенденцията винаги през годините е била индустрия и бит да растат в потреблението. От 2008 г. насам обаче тенденцията се променя и започва спад при индустрията. За съжаление, последните данни в статистиката са от 2011 г. и трудно може да се проследи какво се случва по-нататък. Но така или иначе потреблението при "големите" спада основно заради икономическата криза, в комбинация с други разходи като таксите за електроенергия.

В цената на тока, която ние плащаме, делът на таксите през 2009 г. е бил 20%, докато сега той вече е 33%. Ако се приеме моделът, който предложи бившият министър на икономиката Асен Василев, това съотношение ще стане още над 50% от административно определена цена, т.е. непазарна цена. Министерството предлага да се отменят всички такси и да остане само цената за пренос. Така ние ще имаме един микс от задължителна енергия, който трябва да купим. В него ще влизат зелена, кафява енергия и др., но тя ще бъде скъпа и ще формира над 50% от крайната цена. По техния модел тази енергия ще струва 155 лв. на мегаватчас - на практика два пъти по-скъпо от пазарната цена в момента. Ако видим търговете за тока за големите потребители от последните месеци, цената дори е три пъти по-висока. Реално се формира поскъпване за индустрията от най-малко 30%.

- Как ще се отрази това на цените, на които продавате?

- Ще се стигне до затваряне на предприятия. Като няма потребление, за какви цени говорим? В момента има дефлация. Ще се срине и енергетиката, защото спадът в потреблението ще се задълбочи. За съжаление, всичко това звучи драматично, но е факт и текущите данни за потреблението го показват. Налага се да се ограничават мощности, включително и зелените централи, защото няма потребление. А това се дължи на спад в икономическото потребление.

- Къде е сбъркана ценовата политика?

- Като изключим мрежовите такси, всички останали са вид субсидия за определено производство. Дори в мрежовите такси има непазарни елементи като студения резерв. Това е записано и в доклада на Световната банка, и на ЕК, според който всички тези неефективности трябва да се изчистят. Когато се плаща за кафява енергия - комбинирано производство на ток и топлина, трябва да се стимулира само онова, което е високоефективно.

Проблемите са много и не могат да се решат от днес за утре. Има обаче и неща, които могат още днес да се решат, без да се правят законови промени, които ще отнемат време. Едно от тях е например да се предоговорят контрактите с двете американски централи "Марица изток 1" и "Марица изток 3". Да се огледат всички такси и да се изчистят от скрити субсидии, а те не са малко.

- Но с уговорката за евентуални неустойки...

- Говорим за предоговаряне. Ако едната страна не може да си плаща, другата едва ли ще стои да чака, без да получава пари. Какъв е смисълът да имаш скъп договор, ако по него не се плаща? А ние просто не можем да си плащаме. Това е като в банка - когато не можете да си обслужвате кредита, отивате там и договаряте разсрочване. Същото може да се случи и с договорите с двете централи.

- Една от идеите в новия ценови модел е премахването на субсидиите за неефективните топлофикации. Но това няма ли да фалира някои от тях?

- Това е едно от възможните решения за енергетиката, но само с работещи мерки за енергийна ефективност. За мен няма друг начин освен постепенно премахване на кръстосаното субсидиране за топлофикациите. Трябва да се инвестира и в когенерации, които са високоефективни, както направиха в Пловдив например.

В същото време енергийната ефективност е една от мерките с голям потенциал. Това, което беше направено досега, не е работещо. Аз съм домоуправител на голям блок. Около половината собственици искат да санираме блока. Но няма механизъм, по който да убедя собствениците на останалите апартаменти, че е добре при 75% безвъзмездно финансиране, да кандидатстваме. Има хора, които просто не могат да си позволят 25% финансиране и аз не мога от тяхно име да изтегля кредит. Нито да ги накарам да го направят. Не бива да забравяме, че освен блокове в България има и много къщи. Там как стои въпросът за санирането?

Наред с това не е направено и изследване за това кой е най-големият замърсител. Нищо чудно да се окаже, че онези, които се отопляват на дърва и въглища, генерират доста повече прахови частици и фин прах. А в мерките за енергийна ефективност се крият 30-40% спестяване от електроенергията в едно жилище - ето чудесен начин да се намалят сметките.

- Тази схема не е изключение, подобна е и ситуацията при фирмите, които могат да кандидатстват за енергоспестяващи машини и изолации, но към момента договорите се броят на пръсти...

- Аз като представител на голямата индустрия мога да кажа, че ние сме инвестирали милиарди левове, за да сме енергийно ефективни. Тези предприятия продават продукция навън. За да продаваш навън, трябва да си конкурентен, а за да си конкурентен, разходът ти за енергия за единица продукция трябва да отговаря на световните стандарти. Направили сме всичко с кредити. Малко са проектите, финансирани от фондовете на ЕС. Големият потенциал тук е в бита, това го казват и от ЕК. Разбира се, и в системата на енергетиката, която не е реформирана. 

- Как може да се отпуши износът и доколко това е решение?

- Големите предприятия, които представлявам, формират около 20% от БВП, което е над 10 млрд. лева. В пика при износа на ток през 2011 г. приходите достигнаха 700 млн. лева. Ефектът от възвръщане от износа на ток за цялото население не е голям. Той може да бъде реален единствено за онези миньори, които са в мините, т.е. за около 7000 души, макар че по-вероятно е да се изнася тока от АЕЦ "Козлодуй". Когато се говори за отпушване на износа на ток, не бива да се забравя, че това е една малка брънка от цялата система.

Таксите трябва да се променят за всички, защото ако махнеш цените за износ, ще изнасяш евтин ток и ще стимулираш икономиката на съседните държави. А за нас ще остане скъпият ток, както се е случвало много пъти, включително и в момента. Ние купуваме по-скъп ток, отколкото този, който се изнася. Само че какъв е смисълът да продаваш евтино навън, ако близо половината от този ток си произвел с вносни енергоносители? В същото време проспахме включването на ВЕИ централите и сега просто не можем да платим. Един от вариантите за частично справяне с проблема е част от зеления ток да се изнася към държави, които изостават от плана за включване на екоцентрали. Вариант е и създаването на фонд за събиране на средства за сметката за ВЕИ и въвеждане на зелени сертификати.

- Какво е мястото на "Белене"?

- Ние не се нуждаем от този проект. Има много индустрии, включително и аз идвам от предприятие, което би печелило, ако "Белене" се построи. Но ако Вие сте взели голям кредит, за да си купите луксозен апартамент, в който не успявате да се нанесете, защото нямате пари за мебели, ще си купите ли още един апартамент с нов кредит точно в този момент?