Къртица в прокуратурата

Най-доброто от печата

10-06-2013, 06:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ася Петрова към подчинени: „Ако не сте с мен, Цветанов и ГЕРБ, тежко ви, като стана главен прокурор след 6 месеца”

 
Краткият път от Шумен до София
Звездата на Ася Петрова изгря покрай любимото дело на Цветан Цветанов ­ „Килърите”, по което тя е наблюдаващ прокурор. Сложният казус с шестима подсъдими приключи с доста скандали, но в рекордния за българското правосъдие срок от две години. За бързането си има причина – имиджът на вътрешния министър, а и на цялото правителство на ГЕРБ, се нуждае от сериозно излъскване за пред Брюксел и местния електорат.

 

На 20 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд прочете три доживотни присъди без право на замяна. С мотивите явно няма да се бърза. Те още не са написани. А и овациите вече са обрани от Ася Петрова. Името є не слизаше от устата на Цветанов месеци наред. То не бяха похвали, внимание, подаръци. Даже я взе със себе си за три седмици в САЩ.

 

“Разбира се, че Ася Петрова е един от достойните окръжни прокурори и лично участва в делото “Килърите”, знаете, че то се наблюдава както от Европейската комисия, така и от нашите партньори и в тази връзка беше част от делегацията, която беше в САЩ заедно с колегата Флоров”, заяви Цветанов на 11 февруари тази година.

 

Адвокатите на подсъдимите по „Килърите” не мислят така. Те са категорични, че срещу клиентите им няма никакви улики и доказателства. Такива не са открити дори в празния хотел във Велико Търново на единия от групата ­ Георги Вълев. Въпреки че според някои публикации, придружени със снимков материал, на 31 януари миналата година Ася Петрова е прекарала тук цяла нощ в компанията на шефа на Военноапелативната прокуратура на България бригаден генерал Крум Манов и на един от свидетелите по делото Радослав Димитров. До този момент никой от участниците в срещата не е опровергал тази информация. Което само засилва съмненията, че присъдите почиват единствено на изфабрикувани свидетелски показания. Без да броим моралната страна на въпроса.

 

Ако тези съмнения бъдат доказани, което май не е изключено, с гордостта на Цветанов е свършено. Присъдите ще паднат на по-горните инстанции и Килърите ще излязат на свобода. Може и да осъдят държавата в Страсбург, за да си избият разноските по делото. Което би трябвало да сложи край на шеметната кариера на Ася Петрова. Ясно е, че тя далеч не притежава приписваните є от Цветанов професионални качества и опит. И че без неговото мъжко рамо още щеше да си седи в Шумен. Дано Висшият съдебен съвет се събуди и също види това.