Велможи и боляри превзеха Асеновград (СНИМКИ)

Животът

10-06-2013, 09:43

Снимка:

община Асеновград

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мечове, боздугани и медовина напълниха Средновековния панаир

Средновековни велможи и боляри, мечове и боздугани, медовина и средновековна леща - това са само част от нещата, които преобразиха Асеновград за два дни.

Тази събота и неделя в Станимака се проведе за втора поредна година Средновековен панаир. Местността край параклиса „Св. Трифон” се превърна в арена на битки и фехтовки. Болярски дрехи от периода XII-XV в. можеха да се разгледат и закупят. Няколко от атракциите скупчваха гостите на панаира - средновековна техника за направа на хартия, сечене на монети, ръчна изработка на ризници и т.н. Най-желаната напитка през тези два дни бе медовината, която можеше да се закупи само за няколко монети.

Истинска битка се разигра между българи и сърби на демонстрацията по двубой със саби. Средновековен воин предаваше умението да се стреля с лък на всеки желаещ да се научи. Казàни със средновековна леща примамваха гостите и участниците в панаира.

Много други занаяти и уникални предмети от Средновековието можеха да бъдат видяни в Асеновград този уикенд. Тези, които бяха, ще разказват. А тези, които не дойдоха, ще чакат догодина.