Прочутият квартет “Димов” открива Камерния фестивал

Пловдив Лайф

10-06-2013, 09:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тази вечер започва Международният фестивал на камерната музика в Пловдив

Известният у нас и зад граница струнен квартет, носещ  името на своя основател и ръководител – Димов, отваря днес, 10 юни, 49-та страница от впечатляващата история на Международния  фестивал на камерната музика в Пловдив.

От създаването си през 1956 г. до днес – с изключителния си музикален стил – квартет „Димов” не спира да печели овациите на публиката както у нас, така и в над 25 страни от четири континента. С предишни свои конфигурации квартетът е познат на пловдивчани и от други издания на МФКМ.

Сега, освен изтъкнатия цигулар, педагог и общественик проф.Димо Димов, квартетът включва Емил Бошев – цигулка, концертмайстор на камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Огнян Константинов – виола, водач на виолите в „Софийски солисти”, Христо Танев – виолончело, концертмайстор в Симфоничния оркестър на БНР. Артистите развиват богата концертна дейност самостоятелно и в различни камерни формирования. Пред пловдивчани  квартет „Димов” ще се представи с програма, посветена на специалните годишнини на композиторите Веберн, Верди и Хиндемит.

Концертът на 10 юни от 20 часа в двора на Етнографския музей е белязан и от още една годишнина – 75-та, на проф. Димо Димов.

Вторият концерт е на 12 юни, сряда. На същото място и от същия начален час ще гастролира румънското трио А-ТОН.