Няма контрол, плаши ни антракс

Мисия Пловдив

10-06-2013, 16:37

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Спор кой да плаща профилактиката на добитъка - фермери, ветеринари или държавата

Селкостопанските животни са оставени без профилактика от няколко месеца, алармират от Българския ветеринарен съюз в Пловдив. Това означава, че заразни болести като туберкулоза и антракс могат да се разпространяват безконтролно. 60% от тях са опасни както за животните, така и за хората и се предават между тях, каза д-р Вяра Гришина, ветеринарен лекар и председател на комисията по ветеринарна практика и защита.

По думите й до абсурдната ситуация се е стигнало, защото Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е абдикирала от отговорностите си относно спазването на новия закона за ветеринарна дейност. Той влезе в сила от януари тази година.

„Ръководството оказва административен натиск върху ветеринарите и със сплашване се опитва да ни принуди да работим без заплащане. В противен случай щели да ни отнемат достъпа до системата. Това пък значи, че няма да може да обслужваме фермерите”, каза още д-р Гришина.

По стария закон профилактиката на животните се извършвала за сметка на държавния бюджет. След промяната, внесена от бившия земеделски министър Мирослав Найденов, стойността на лабораторните изследвания трябва да се заплащат от ветеринарите. Те след това щели да си получат парите от фонд „Земеделие”. „Никой не ни обяснява обаче как ще намерим средства да поемем 1000 кръвни проби на година на стойност около 30 хиляди лева. Целта на Агенцията е да не харчи пари за профилактика и в същото време да иска много власт, за да има пълен контрол над ветеринарите”, алармира д-р Гришина.

Все още обаче страната ни няма разрешение от Европейската комисия за извършване на плащания от фонд „Земеделие”. От агенцията се опитват да  принудят лекарите сами да закупуват ваксини, консумативи и да профилактират животните. Фермерите пък от началото на годината са заставени за своя сметка да поставят ушните марки на животните, макар в нормативната база ясно да е казано, че това е за сметка на държавния бюджет.

Пловдивската колегия алармира земеделското министерство, че заниженият контрол на животните може да доведе зарази и до застрашаване здравето на нацията. Те настояват за спазване на закона и докато Еврокомисията не разреши плащанията, имунопрофилактиката да е за сметка на държавата. От днес лекарите пускат подписка за смяна на ръководството на Българския ветеринарен съюз. Те смятат, че от там не защитават интересите им.