Ще отключваме телефона си с гримаса

Животът

10-06-2013, 17:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нова система на Google отключва устройството ви само ако се изплезите, намръщите или усмихнете

Компанията Google е патентовала нова система за разпознаване на лица, която вероятно ще се използва за отключване на мобилни устройства под управлението на Android, пише pixelmedia.bg.

Още от версията на операционната система Ice Cream Sandwich потребителите имаха възможност да използват приложението Face Unlock, даващо възможност за отключване на телефона или таблета само когато лицето на неговия ползвател е пред него. Оказа се обаче, че системата може да бъде излъгана много лесно – достатъчно е само да се покаже ваша снимка и защитата е заобиколена.

Следващият етап от развитието на системата за разпознаване на лица дойде с Android Jelly Bean и Check Tool Liveness, където от потребителя се изискваше да мига, но се оказа, че и тази система може да бъде „заобиколена”, макар и малко по-трудно.

Новата, патентована система от Google е още по-сложна. За да отключи устройството на потребителя тя изисква от него не само да застане пред камерата, но и да направи гримаса – да сбръчка челото си, да се намръщи, да се изплези и т.н.

Макар и малко смешно звучащо, системата работи безупречно и се смята че това ще е революция в отключването на устройства с помощта само на човешкото лице. Истински забавно ще е обаче да се гледа отстрани, а новият патент се очаква да се види още в следващите версии на Android.