Армията остана без охрана

Най-доброто от печата

11-06-2013, 06:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нов охранител на армейските складове ще има най-рано в края на годината

Армията ни, която непрекъснато се топи, остана даже и без охрана. Кашата е забъркана от бившето ръководство на военното министерство, но с нея трябва да се оправя новият армейски министър Ангел Найденов.

Една от фирмите - "МОБА" ЕООД, която пази 20 военни склада с боеприпаси и бойни отровни вещества, изтегли всичките си 800 охранители вчера. Същото ще направи и другата фирма - "Бюро за охрана и сигурност - ИТ" ЕООД, но на 14 август. Тя пази 14 строго охранявани обекта.

Конкурсът за избор на нови фирми за въоръжена охрана на военните обекти беше обявен на 15 март и все още няма никаква яснота кога ще приключи.

"Изтеглих хората си, тъй като нямам никакво право да ги държа повече там. От днес отиват на борсата, а фирмата най-вероятно ще фалира", съобщи пред "Труд" управителят Огнян Чалъков. Фирма "МОБА" ЕООД беше създадена по времето на ексвоенния министър Николай Свинаров. Тя е 100% собственост на Министерството на отбраната, а идеята беше да се занимава именно с охрана на военните имоти.

"На 14 август вдигам и моите хора, тъй като по договор нямам право да остана и ден. Не знам каква я мислят", обяви шефът на "БОС - ИТ" ЕООД Александър Иванов.

Съвместното командване на силите (СКС) обяви конкурс по "ограничена процедура" за избор на нови фирми на 15 март. Командващият СКС ген.Атанас Самандов изпраща покани до осем фирми - "Кремък" ЕООД, "Професионална защита електроник" ООД, "МОБА" ЕООД, "Викинг-Николов" ЕООД, "Люкрим гард" ООД, "Бюро за охрана и сигурност - ИТ" ЕООД, "Консорциум РМ-Титан-БАТ Секюрити" и "Мултифорс А.С" ЕООД.

В момента процедурата е на етап предварителен подбор. След това ще бъдат избрани три фирми, които ще имат срок от 35 дни, в който да подадат оферти. Поне три фирми заявиха пред "Труд", че ще обжалват, тъй като според тях документацията на заданието е написана некадърно от първия до последния ред.

Така нов охранител на армейските складове се очертава да бъде избран най-рано в края на годината.

"По моите разчети армията няма да издържи повече от 10 дни да пази тези складове", допълни Чалъков. 

"Труд" научи, че в момента караул са назначени да дават дори и старшините. На пост обаче не може да се стои повече от 24 часа. След това трябва почивка, а за тази цел трябват много хора.

Общата стойност на новата поръчка е за над 27,6 млн. лв. Може да се кандидатства за три различни обособени позиции, вижда се от интернет страницата на МО. Първата е за охрана на 17 войскови имота с боеприпаси и бойни отровни вещества, за която според възложителя ще са нужни 600 души, а прогнозната стойност е близо 18,5 млн. лв.

Втората включва десет имота с тилово и инженерно имущество, за което се изискват 150 охранители срещу близо 5 млн. лв., а третата - седем имота с гориво-смазочни материали и автобронетанкови имущества, пак за 150 души и 4,3 млн. лв. Охраната трябва да бъде денонощна и въоръжена за срок от пет години. 

Повечето охранители сочат като фаворит за спечелване на поръчката фирма "Мултифорс А.С" ЕООД. Тя е собственост на Магдалена Пеева, която е съпруга на бившия шеф на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Станимир Пеев.

Фирмата започва да се развива стремглаво, след като той става кмет на столичния район Панчарево през 2007 г. Тогава той прехвърля "Мултифорс А.С" на съпругата си.
"СКС гарантира, че в следващите до 10 дни със собствени сили ще поеме охраната вместо служителите на дружеството.

Министърът на отбраната Ангел Найденов вече е обсъдил въпроса с премиера и министъра на финансите Петър Чобанов", съобщиха вчера от МО. Според тях има общо съгласие за промяна на Постановление 66 на МС за кадрово осигуряване на някои дейности в бюджетните организации, така че на освободените места за охранители да бъдат назначени отново хора, които ще гарантират охраната и занапред.

Така на практика ще започне преназначаване на освобождаваните служители на "МОБА" ЕООД директно към МО.

Същевременно в Перник военният министър Ангел Найденов заяви, че в бюджета на ведомството има недостиг от 140 млн. лв. Изходът е или част от поетите ангажименти да не бъдат изпълнени, или тези средства да бъдат отпуснати допълнително, каза той.