Проекта Световно образование ще представят утре в Бургас

Бургас Лайф

11-06-2013, 09:34

Снимка:

Интеграл

Автор:

Платена публикация

Всичко от Автора

Пробни тестове и прием на българчета в британски елитни училища за 2013 г. организира фирма Интеграл по проекта Световно образование

„Консултантски дни за средно образование в чужбина” провежда фирма „Интергал”, организатор на проекта Световно образование в България. Бургаските родители са наясно, че подготовката за кандидатстване в добра гимназия след 7 клас отнема цяла година, в някои случаи дори повече. Същото впрочем важи и за гимназиите в чужбина. За да вземат най-подходящото решение за бъдещето на своето дете, семействата имат нужда на първо място от пълна и точна информация за образователните системи и видовете училища, както и за финансовите и емоционалните измерения на едно такова начинание.  Заради зачестилите обаждания и молби за консултации фирма „Интеграл” органзира Информационни дни за средно образование в няколко града в страната. В Бургас събитието ще се проведе на 12 юни от 18 ч. в хотел „Бургас”. Целта е всички семейства с деца между 13 и 17 години, които обмислят възможността за образование в чужбина, да получат информация в  кои топ училища все още има свободни места за учебната 2014—2015 г. и как да се подготвят за прием в тях.

 

„В най-желаните университети и специалности трудно се влиза с българска диплома”, коментира Ирина Христова, собственик и управител на „Интеграл”, координатор на проекта Световно образование в България. Компанията е лидер в сектора и е с 20 години опит в образованието зад граница. Според Христова университетските групи Кеймбридж и Оксфорд приемат и отпускат стипендии почти само на отличници от олимпиади, а за медицина и фармация задължително се иска английски документ за средно образование или диплом за т.нар. А нива. По данни на компанията броят на желаещите да учат в пансионни училища в Англия расте с всяка изминала година и въпреки високите такси броят на българчетата, които се готвят да заминат в чужбина през есента на 2013 г. надхвърля 100. Една немалка част от тях са именно от Бургас и региона.

 

Само желание и пари не са достатъчни за прием

 

в най-добрите училища, категорични са консултантите на „Интеграл”. Родителите трябва да знаят, че входът към качественото британско образование често минава през ситото на стриктен подбор. От всички ученици, които се явиха на специализирани тестове за прием в училищата, заемащи челните места в класациите в Англия през миналата година, бяха приети само 10.

 

Останалите трябваше да отложат кандидатстването с няколко месеца, за да се подготвят по-добре или да преминат подготвителни програми. Спънката най-често е изпитът по математика, който е задължителен за прием в топ училищата на Острова.

 

Ето защо, в рамките на дните за кандидатстване за средно образование, в началото на лятото фирма Интеграл организира

 

пробен изпит за проверка на нивото

 

Изпитните тестове по английски език и математика са сигурният начин да се установи нивото по съответния предмет и да се определят  евентуалните пропуски. Истинските приемни изпити най-често протичат през октомври–ноември, поради което децата разполагат с достатъчно време, за  да наваксат при целенасочена и системна подготовка.

 

Шанс за стипендии

 

Малцина знаят, че българските ученици с отлични резултати могат да получат и стипендии. Това се дължи на политиката на британките пансионни училища да отпускат средства за отличници. Конкуренцията за тези суми, разбира се е голяма, тъй като в нея се включват и деца от Германия, Австрия и много азиатски държави, които са доста напред в подготовката си по математика и това им дава ценно предимство.

Партньорите по проекта Световно образование в областта на средните училища и тази година предлагат възможност за сериозна отстъпка в таксите за обучение с 30 % и дори 40 %. За целта кандидатите трябва да се  явят на изпити в офисите на „Интеграл” по предварителна заявка. Резултатите се проверяват от съответното училище, а с одобрените  кандидати се провежда и интервю.