Брюксел ще разглежда петицията на старозагорци

Заралии

11-06-2013, 09:36

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

На 19 юни е заседанието в Европейския парламент

Петицията на Гражданска Инициатива "За чист въздух над Стара Загора", която събра над 30 000 подписа, е в дневния ред на заседанието на Комисията по петициите в Брюксел, което ще се състои на 19 юни. Предвидено е тя да бъде разгледана около 15:30 часа.

Разискванията могат да бъдат проследени като уебкаст на сайта на Европейския парламент на следния адрес:
http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/homeCom.do?language=EN&body=PETI

в пряко предаване.

На заседанието Гражданската инициатива ще бъде представена от Васил Къдринов, който ще представи проблема с въздуха в региона на Стара Загора. Необходими са около 1200 лева, за да се покрият разходите и затова от днес Гражданската инициатива започва информационно-дарителска кампания. На няколко адреса ще има кутии за събиране на средства, а на Гъбата до сградата на Общината, ще бъде разположена маса и информационни материали всеки ден от 17 до 18 часа.

Петицията на Гражданска Инициатива "За чист въздух над Стара Загора":

Ние, долуподписаните граждани, се обръщаме към вас с молба за вземане на необходимите мерки за прекратяването на интоксикацията на въздуха, почвата, водата и храната на над 300 000 души, живеещи в Област Стара Загора, България.

От 2002 г. в този регион атмосферният въздух и околната среда системно се замърсяват с концентрации на серен диоксид, азотен диоксид, азотен окис, фини прахови частици, сероводород, хлороводород и други газове в пъти над пределно допустимите норми. В околната среда са открити кадмий, арсен, кобалт, манган, стронций, уран, торий, цинк, никел, хром - общо над 14 тежки метала. Институциите не посочват източниците на замърсяване, не предприемат мерки за прекратяването му и не информират своевременно обществеността при достигане на алармените прагове.

Нарушени са основните конституционни и екологични права на гражданите в региона:

1. Права, гарантиращи ни чиста и сигурна /безопасна/ околна среда
2. Права на реални действия за защита на околната среда
3. Права на информация, достъп до правосъдие и достъп до участие в процеса на вземане екологични решения

Констатират се нарушения на европейското законодателство (Директива 96/61, Директива 96/62, Директива 99/30, Директива 2008/50, както и на стратегическите документи на ЕО). Не са изготвени надлежно списъци на зоните и агломерациите, в които са надвишени пределно допустимите стойности и план програми за постигане на допустимите стойности. Националното законодателство (Закона за опазване на околната среда и Закона за качеството на атмосферния въздух) също е нарушено.

Призоваваме ви да предприемете необходимите спешни мерки за запазване на живота и здравето на над 300 000 граждани на Европейския съюз.